8.12.16

Το 2017 αυξάνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων...

spirtzisσημείωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού...

Όπως ανέφερε, "το 2017 είναι η χρονιά που το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται. Από 133 εκατομμύρια ευρώ το 2016 γίνεται 199 εκατομμύρια ευρώ για...
μικρά έργα, για έργα στην περιφέρεια, για έργα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για έργα που αφορούν την κοινωνία, για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.

Το 2017 η έμφαση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες, για να σταματήσουμε να ζούμε το φαινόμενο στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας, της Καλαμάτας, της Θεσσαλονίκης και των αστικών κέντρων να χάνονται οι κόποι μιας ζωής.


Συνάδελφοι, το 2017 θα είναι η χρονιά της ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών έργων. Θα απεμπλακεί η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός προϋπολογισμός από το βάρος της κατασκευής των ανεύθυνων και άθλιων δεσμεύσεων, της ταλαιπωρίας και του κινδύνου για τους Έλληνες, τη βαριά κληρονομιά των συμβάσεων των υψηλών διοδίων και αποζημιώσεων.
Σήμερα, αν συνεχιζόταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θα συζητούσαμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Θα συζητούσαμε πώς θα επιστρέφαμε 4 δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετά ακόμη στις ρήτρες για τους αυτοκινητόδρομους και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Θα συζητούσαμε πόσα μνημόνια και πόσες νέες θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαμε μόνον από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τις ιστορικές της ευθύνες για τους αυτοκινητόδρομους και το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Το Μάρτιο κλείνει ο κύκλος της λειτουργικής παράδοσης και της περιπέτειας των οδικών αξόνων και του Μετρό της Θεσσαλονίκης και ανοίγουμε τον κύκλο των σιδηροδρομικών έργων, της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ, της έναρξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ένα έργο όχι μόνο παραγωγικής σημασίας, αλλά και γεωπολιτικής σημασίας.
Τα σιδηροδρομικά έργα, κύριοι συνάδελφοι, τα βρήκαμε πιο εγκαταλειμμένα από τους αυτοκινητόδρομους, χωρίς διαθέσιμη χρηματοδότηση, με μόνη προοπτική να ολοκληρωθούν μέσα από ένα ιδιαίτερα συρρικνωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το εθνικό ΠΔΕ και με την απειλή για μια ακόμη φορά επιστροφής κοινοτικών πόρων λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσής τους.
Σήμερα μιλάμε για την αποπεράτωση των τμημάτων που υπολείπονται για τη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ σταδιακά από το 2018 έως το 2022, ένα έργο που ξεκίνησε από το 1997 και είχε αφεθεί στη μοίρα του. Τον Απρίλιο του 2015 διαπιστώσαμε ότι έργα προϋπολογισμού 995 εκατομμυρίων ευρώ, ενός δισεκατομμυρίου περίπου, είχαν πρόοδο μόλις 121 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα επιβάρυνε τελικά τους φορολογούμενους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού τα έργα αυτά δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε τρίτη προγραμματική περίοδο.
Σήμερα, αυτά τα έργα έχουν γεωμετρική πρόοδο. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη" και από τους προϋπολογισμούς και το ΠΔΕ που θα ψηφίσουμε σήμερα και ψηφίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2017 συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 832 εκατομμυρίων ευρώ στα σιδηροδρομικά, που είναι απαραίτητα, ώστε επιτέλους, μετά από περισσότερο από είκοσι χρόνια να παραδοθεί στους πολίτες το σύνολο της σιδηροδρομικής ΠΑΘΕ και με ηλεκτροκίνηση.
Αυτά τα έργα είναι η ολοκλήρωση της νέας διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430.000.000 ευρώ, με ποσοστό υλοποίησης σήμερα πάνω από το 55%.
Έχουμε την κατασκευή του έργου στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Πάτρα, προϋπολογισμού 290.000.000 ευρώ, με ποσοστό υλοποίησης σήμερα 60%.
Επίσης, έχουμε την κατασκευή στο τμήμα Ψαθόπυργος-Πάτρα, πάλι στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Πάτρα, προϋπολογισμού 112.000.000 ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης στα τέλη Ιανουαρίου.
Αναμένεται ακόμη η ένταξη δύο επιπλέον έργων 104.000.000 ευρώ, που είναι στον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, προϋπολογισμού 92.000.000 ευρώ και η κατασκευή της παραλλαγής της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη, προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ.


Ξεκινάμε, λοιπόν, ανοίγοντας τον νέο κύκλο των κοινωνικών υποδομών και των Μέσων Σταθερής Τροχιάς της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και των επεκτάσεών του, του Τραμ στο Κερατσίνι-Πέραμα, του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι το έργο-ανέκδοτο της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν, λέει, το πιο ασφαλές μετρό. Ξεκίνησε, επιτέλους και όχι με 1.100.000.000 ευρώ αποζημιώσεις, αλλά με χαμηλότερα πολλαπλάσια μέσα από δικαστικές αποφάσεις.


Τον Μάρτιο του 2017 ολοκληρώνονται τα έργα Πολιτικού Μηχανικού και το 2019 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία. Το 2020, επιτέλους, η Θεσσαλονίκη θα έχει και τον βασικό κορμό του μετρό και την επέκταση προς Καλαμαριά για χρήση των πολιτών.
Προχωρούν, βέβαια και τα έργα στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς, που παραλήφθηκε και αυτό με κώλυμα. Ξεκινάμε τα νέα οδικά δίκτυα στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, στον Ε65 που είναι ένα γεφύρι μέσα στην έρημο –κατασκευάστηκε μόνο το μεσαίο τμήμα από τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση Σαμαρά- και βέβαια, στο τμήμα Πάτρα-Πύργος”...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: