8.12.16

Πανελλαδικό «όχι» σε λιτότητα και απολύσεις...



Δείτε Φωτογραφίες...
Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της Αθήνας από το πρωί της Πέμπτης λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας και των συλλαλητηρίων που πραγματοποίησαν οργανώσεις και συνδικάτα. Παρά την μεγάλη συμμετοχή κόσμου στα συλλαλητήρια, στην...
πράξη πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές πορείες προς τη Βουλή: του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και κατόπιν της ΓΣΕΕ.

Πρώτο ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή το ΠΑΜΕ, μετά από απεργιακή συγκέντρωση που είχε καλέσει στην πλατεία Ομονοίας.

Ακολούθησε η πορεία της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Της διαδήλωσης είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο. Στη συγκεκριμένη πορεία συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Τελευταία έφτασε στο Σύνταγμα και τη Βουλή η πορεία της ΓΣΕΕ, η οποία ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως όπου και πραγματοποίησε συγκέντρωση. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε «ενάντια στις νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και στις συνεχιζόμενες επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, την φοροεπιδρομή και γενικότερα τα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα που εξαθλίωσαν οικονομία και κοινωνία».

Στο μήνυμά της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι αντιδρά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

 Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που σήμερα κυβερνούν ήταν εδώ μαζί μας και έλεγαν ότι πάνω στους κοινωνικούς αγώνες θα πετύχουμε την πολιτική ανατροπή».

Επίσης ανέφερε ότι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το περιτύλιγμα για να τις ικανοποιήσει.

O Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, που «σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στο εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων, σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εγκαταλείπονται ουσιαστικά, σημαίνει πλαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος».

«Χρειάζεται ενιαίος πανεργατικός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές», πρόσθεσε.
gsse1
 Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ δήλωσε από την Ομόνοια ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους.

Όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ ο λαός και η εργατική τάξη «θα υποφέρουν, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας».

Και σημείωσε ότι η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις  και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που καλεί τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να μην επιβάλουν άλλες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
 Τα... εμπνευσμένα πανό

Την εμφάνισή τους έκαναν επιπλέον και ενδιαφέροντα πανό, όπως ένα μπλε με μια νυχτερίδα που συμβολίζει την Ευρώπη και το μήνυμα «Η Ευρώπη αποκαλύφθηκε». Πανό της ΠΟΕΔΗΝ απεικόνιζε τον Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ έγραφε «Δοξάστε τους» και «Στου κουφού (επίτηδες) την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα). Κάτω από τη φωτογραφία του Τσίπρα υπήρχε η λέξη «Μαυρογιαλούρος», ενώ κάτω από του Πολάκη αναγραφόταν «Το παλικάρι της φακής».

syyadrar5
syyadrar8
Φυσικά δεν έλειψαν και πιο συνηθισμένα πανό και πλακάτ με αιτήματα όπως «Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους - Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Έξω ΕΕ-ΔΝΤ - Διαγραφή χρέους», «Όχι στο νέο εργασιακό νόμο και στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων», κ.α. Μεταξύ όλων αυτών, ξέφυγε βέβαια κι ένα… «Σ' αγαπώ Ειρήνη», γραμμένο στο ταμπούρλο διαδηλωτή!
syyadrar12

πηγες newsbeast.gr, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: