8.12.16

Χιώτης ξενοδόχος παραχωρεί δωμάτια σε πρόσφυγες...

Γιώργος Μισετζής
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει από τη Χίο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νησιού, Γιώργος Μισετζής.

Με μια κίνηση αλτρουισμού και  κόντρα στην...
απόφαση του συλλόγου, ο γνωστός ξενοδόχος αποφάσισε να παραχωρήσει εντελώς δωρεάν δύο από τα δωμάτια που διαθέτει στον γραφικό οικισμό των Αυγωνύμων, σε ισάριθμες οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στη Σούδα.

«Δεν θα δεχτώ να πληρωθώ ούτε το ρεύμα που θα καταναλώσουν οι άνθρωποι», τόνισε ο ίδιος, απορρίπτοντας ακόμα και την ελάχιστη αυτή αποζημίωση που θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού ήδη η Υπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει κάλεσμα σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων για την ενοικίαση των καταλυμάτων και τη φιλοξενία προσφύγων.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει αποφασισμένος να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του καθημερινά τις μερίδες του φαγητού που αντιστοιχούν στις οικογένειες αυτές, σε μια απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη, αφού ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αρνήθηκε την παραχώρηση της αίθουσας που διαθέτει και τη σχετική υποδομή ώστε οι άνθρωποι να αυτοεξυπηρετούνται.

Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ότι τα μέλη του Συλλόγου επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που τυχόν θα υπάρξουν στον τουρισμό για το χωριό τους, δικαιολογώντας έτσι την άρνησή τους.

Και όλα αυτά όταν η μοναδική οργανωμένη μονάδα που λειτουργεί στο χωριό είναι του εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος είναι και ο μόνος που δαπανά χρήματα για την προβολή του χωριού εκτός των συνόρων του νησιού και της Ελλάδας.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όσους έχουν κατοικίες και μπορούν να τις νοικιάσουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις ανάγκες των προσφύγων», τόνισε ο κ. Μισετζής. «Ετσι θα επέλθει σταδιακά μια ευταξία στην πόλη και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει και τον τουρισμό του νησιού», πρόσθεσε.

Στο μονοπάτι της άρνησης κάθε περαιτέρω συνεργασίας με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα εξακολουθήσει να πορεύεται και το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας επέμεινε στην απόρριψη κάθε σκέψης για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων, όπως και κατασκευής χώρου κράτησης παραβατικών, εμμένοντας παράλληλα στο αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού και στην παραμονή μόνο όσων δύνανται να φιλοξενήσουν οι υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε απορρίπτοντας σχετική εισήγηση του δημάρχου για την παραχώρηση κάποιων γραφείων που θα στέγαζαν επιπλέον αριθμό ειδικευμένων υπαλλήλων της EASO, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να αρθεί το μίνι αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά την αποχώρηση των Βέλγων που επικαλέστηκαν κενά ασφαλείας στη Μόρια.

Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τους συμβούλους να βάλλουν κατά Μουζάλα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υποχωρούν στα εκβιαστικά διλήμματα του υπουργείου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: