8.12.16

Τσίπρας: Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο Ισραήλ-Κύπρου...

Τσίπρας: Να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο Ισραήλ-Κύπρου
Το στόχο της κυβέρνησης να γίνει η Ελλάδα διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη και...
τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα» στα ενεργειακά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα, πυλώνα της διμερούς συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου. 

Οι μεσογειακοί υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή είπε ο κ.Αναστασιάδης. 

Επιπλέον οι τρεις χώρες αποφάσισαν και συγκροτούν διακρατικό κέντρο συνεργασίας Πολιτικής Προστασίας.

Οι κκ Αναστασιάδης και Τσίπρας αναφέρθηκαν επίσης στο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, θέτοντας -και οι δύο ηγέτες- δύο αναγκαίους όρους: ασφάλεια για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέγραψε  τα αναγκαία συστατικά της λύσης του Κυπριακού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

«Σε αυτό το περιβάλλον καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω και δημόσια την υποστήριξή μου στις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διατύπωσε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η λύση, είπε, δεν πρέπει να περιλαμβάνει στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις ασφάλειας ή παρεμβατικότητας.

Σχετικά με το Μεσανατολικό ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να αρχίσουν ξανά βιώσιμες και αξιόπιστες συνομιλίες ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών του κράτους του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Και ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο Μεσανατολικό που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλινών αλλά και το κράτος των Παλαιστινίων.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στη Συρία και υπογράμμισε: «Οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να είναι τραγικές. Το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή εξακολουθεί να επιδεινώνεται και το τελευταίο βέβαια που χρειαζόμαστε είναι οι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ή αποτρέπουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επί τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ο πρωθυπουργός είπε: «Οι επιθέσεις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική επιβεβαιώνουν ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζονα παγκόσμια απειλή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένη συνεργασία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: