10.12.16

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΝΟ...

 υπό την «απειλή» επιστράτευσης των απεργών ναυτικών...

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών. Τα καράβια παραμένουν ακόμη δεμένα στα λιμάνια και οι...
θαλάσσιες μεταφορές γίνονται μετ΄εμποδίων και μόνο με την χρήση πλοίων ασφαλείας. 

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων των ναυτικών. Η ΠΝΟ συνεδριάζει στις 8 το πρωί, προκειμένου οι ναυτεργάτες να αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί η απεργία και μετά από την Κυριακή. 

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η κυβέρνηση που μελετά όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές προσώπων, υπηρεσιών και αγαθών. 

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της επιστράτευσης των απεργών ναυτικών, σε μια προσπάθεια να δοθεί άμεση και οριστική λύση.

Κουρουμπλής: Ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος με τους ναυτικούς

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα λόγω της απεργίας της ΠΝΟ έκρουσε και η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα τα πρώτα σημάδια στην οικονομία και την αγορά από την πολυήμερη απεργία έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Επεισόδια μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών

Η κατάσταση στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται να εκτραχύνεται, όπως έδειξαν τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι του Ηρακλείου. 

Στο λιμάνι κατέφθασαν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα, ζητώντας να φορτωθούν οι νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα και να προωθηθούν στις αγορές, αφού, όπως τονίζουν, η παράταση της απεργίας της ΠΝΟ και η μη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας οδηγεί τα προϊόντα τους στις χωματερές και τους ιδίους στην καταστροφή.

Μετά από την άφιξή τους, οι αγρότες κινήθηκαν προς το πλοίο BLUE HORIZON που βρισκόταν στο λιμάνι και εκτόξευσαν φωτοβολίδες, ενώ από το πλοίο οι ναυτεργάτες απάντησαν με ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν ακόμη περισσότερο.

Στη συνέχεια, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι χωρίς να φορτώσει τις νταλίκες, ενώ φωτιά που άναψε σε εκδοτήρια της ΑΝΕΚ, σβήστηκε αργότερα. 

Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα στα νησιά

Στο μεταξύ, τα πρώτα αρνητικά σημάδια για την οικονομία από την απεργία των ναυτεργατών έχουν αρχίσει να φαίνονται έντονα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρουσιάστηκαν ήδη οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί η αγορά, χωρίς την ύπαρξη πλοίων ασφαλείας. 

Την ίδια ώρα οι αγρότες, κυρίως της Κρήτης φοβούνται την οικονομική καταστροφή, καθώς τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα δεν μεταφέρονται στην Αθήνα, από όπου διανέμονται σε όλη την χώρα και στο εξωτερικό, με κίνδυνο τεράστιες απώλειες για τα αγροτικά εισοδήματα, αλλά και το εξαγωγικό εμπόριο...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: