22.12.16

Λεπτές ισορροπίες…

Ασκήσεις ισορροπίας επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων που ε­πέβαλε ο «πολύς» Σόιμπλε ως «αντίποινα» για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και...
την α­ναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά: 

από τη μία προσπαθεί να κατευνάσει τους δανειστές και κυρίως να ανακόψει τη φόρα με την οποία ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να επιβάλει το «θέλημά» του και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό προσπαθεί να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά της να α­σκήσει κοινωνική πολιτική, παρά τα ασφυκτικά όρια του τρίτου μνημονίου. Επιπρόσθετα, στο εσωτε­ρικό προσπαθεί να περιορίσει το πεδίο παρέμβασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να ανακτήσει χαμένο έδαφος και να αντιστρέψει το κλίμα.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία η κυβέρνηση δείχνει να ακροβα­τεί σε τεντωμένο σκοινί, προ­βαίνοντας σε κινήσεις που δεί­χνουν αντιφατικές, αν δεν στέλνουν μήνυμα «διγλωσσίας», όπου στο εξωτερικό το βάρος των πρωθυπουργικών δηλώσεων πέφτει σε κα­θησυχαστικές προς τους δανειστές διατυπώ­σεις, ενώ αντιθέτως στο εσωτερικό στοχεύουν στην καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας στην α­γορά και την κοινωνία.

Αναδιανομή κατά το δοκούν

Έτσι, την ώρα που γινόταν γνωστό το βράδυ της Τρίτης ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέ­χεται το αίτημα του EuroWorking Group το ΥΠΟΙΚ να αποστείλει επιστολή με την οποία θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα στους συνταξιού­χους είναι εφάπαξ παροχή, ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης διαβεβαίωνε ότι «όσο υπεραποδίδει η οικονομία και πά­με καλά, τόσο θα μπορούμε να προ­χωράμε και σε άλλα μέτρα ανα­διανομής».

Και παρά το ευνόητο χαμή­λωμα των τόνων την περα­σμένη Πέμπτη στις Βρυ­ξέλλες εν όψει της επι­κείμενης τότε επίσκε­ψης στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο Αλέξης Τσί-πρας από το Ηράκλειο ανέβασε και πάλι τους τόνους επισημαίνοντας πως «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πώς θα διαχει­ριστούμε τα ποσά που πλεονά­ζουν και αποτελούν κόπους του ελλη­νικού λαού».

Σημειώνεται ότι το αίτημα του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε με αντικείμενο την αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τη συζήτηση επί του ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μπλόκαρε την κατάληξη της συνεδρίασης, με τη Γερμανία να ενίσταται ως προς το αν είναι αρκετή μια επιστολή από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, οδηγώντας σε νέο γύρο διαβουλεύσεων χθες. Ώς την ώρα που έκλεινε το κείμενο οι διαβουλεύσεις δεν είχαν καταλήξει.

Από την ελληνική πλευρά τίθεται (προς τους δανειστές) ξεκάθαρα το ζήτημα της πολιτικής ανάγκης να διαχειριστεί η ίδια όπως νομίζει ζη­τήματα εσωτερικής πολιτικής φύσης. Είναι χα­ρακτηριστικό αυτό που σημείωναν κυβερνητι­κές πηγές το βράδυ της Παρασκευής, ότι δηλα­δή «η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και τη διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει», ιδιαίτερα «σε κά­ποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμι­κρό τη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στην προκαταρκτική τους έκθεση την περασμένη Πέμπτη οι θεσμοί υπο­γράμμιζαν ότι όσον αφορά το επίδομα στους συνταξιούχους υπάρχουν σημαντικές ανησυ­χίες και για τη διαδικασία και την ουσία του μέτρου, υπό την έννοια ότι μπορεί να καλλιερ­γηθούν προσδοκίες για τη μονιμοποίηση του μέτρου και ότι οι συντάξεις στο μέλλον μπορεί να αυξηθούν. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως ξε­κάθαρο αν οι θεσμοί θέτουν ζήτημα μόνο ως προς την ενίσχυση των συντάξεων – που σύμ­φωνα με το πνεύμα και το γράμμα της συμφω­νίας δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό – ή γενικότερα ως προς την κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Ανεξαρτήτως του πόσο ρητό και κατηγορη­ματικό ή όχι είναι το πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση διεκδικεί στην πράξη μεγαλύτε­ρους «βαθμούς ελευθερίας» (σύμφωνα με παλιότερη διατύπωση Τσακαλώτου) στον βαθ­μό που εκτιμά πως και η άλλη πλευρά (βασικά ο Σόιμπλε) πιέζει πέρα των ορίων της συμφωνίας την οποία ερμηνεύει «αυθαίρετα».

Εν προκειμένω η κυβέρνηση βρίσκεται αντι­μέτωπη με την προσπάθεια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ να συνδέσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Από τις Βρυξέλλες πριν από μια εβδομάδα ο πρω­θυπουργός σημείωνε πως «και τυπικά τούτη τη φορά είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι η συμφωνία έ­λεγε σαφώς ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρ­μοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Δεν είναι υπόθεση της δεύ­τερης αξιολόγησης η εφαρμογή των μέ­τρων»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: