3.12.16

Τραγωδία Everest: Τι οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα...

Τραγωδία Everest: Τι οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα  - Media«Αν είχε δίπλα του πυροσβεστήρες όπως προβλέπεται από τη σχετική πυροσβεστική διάταξη για τις "θερμές εργασίες" σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να...
μπορούσε να αντιμετωπίσει την πρώτη εστία φωτιάς που προκάλεσε τη φονική έκρηξη», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο», ο απόστρατος υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και τεχνικός πραγματογνώμονας, Νικόλαος Διαμαντής, προχωρώντας και σε μία εκτίμηση για την πιθανή αιτία των εκρήξεων που προκάλεσαν τον θάνατο της 38χρονης Βασιλικής Παραστατίδου, η οποία είχε πάει στον χώρο μόλις… 5 λεπτά νωρίτερα.

Χθες ο 41χρονος ψυκτικός, που φέρεται να ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα, έδωσε την πρώτη του κατάθεση στους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβεβαιώνοντας -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- την ανάφλεξη και την εστία φωτιάς που προκάλεσε την έκρηξη, από δικό του χειρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι στην κατοχή του είχε μια μικρή συσκευή πολυπροπυλενίου με φλόγιστρο και μία ακόμη μπουκάλα με μείγμα αερίων για τις εργασίες του.

«Το φρέον 600 είναι εύφλεκτο»

«Κατάλαβε ο ίδιος το πρόβλημα που δημιούργησε και είχε χρόνο να ειδοποιήσει εργαζόμενους και πελάτες γνωρίζοντας ότι θα ακολουθούσε έκρηξη, αφού και ο ίδιος είχε υποστεί εγκαύματα από την πρώτη ανάφλεξη. Ενδέχεται να εξέταζε διαρροή φρέον σε μεγάλο ψυγείο, με τη χρήση μικρής συσκευής πολυπροπυλενίου με φλόγιστρο για τον εντοπισμό της. Όταν η φλόγα έρθει σε επαφή με διαρροή φρέον αλλάζει χρωματισμό. Αν όμως το ψυκτικό μηχάνημα είχε φρέον 600 (ισοβουτάνιο), που είναι εύφλεκτο, προκλήθηκε ανάφλεξη, εστία πυρκαγιάς και όταν έφθασε στα κεντρικά δοχεία, έκρηξη και αλυσιδωτές εκρήξεις στις δικές του συσκευές» αναφέρει ο κ. Διαμαντής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η διαρροή να προερχόταν από τις δικές του συσκευές οξυγόνου ή ασετιλίνης.

Η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 7, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου 1996, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών, μεταξύ άλλων αναφέρει: «… με τον όρο "θερμές εργασίες" νοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα, ή σπινθήρα».

Στο άρθρο 2 της ίδιας διάταξης αναφέρεται ότι η εκτέλεση αυτών των εργασιών επιτρέπεται «μόνο αν εκδοθεί ειδική για το σκοπό αυτό άδεια και ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα». 

Στο άρθρο 3 της σχετικής διάταξης προσδιορίζονται τα προληπτικά μέτρα για την διενέργεια των «θερμών εργασιών».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά:  Σε ακτίνα 10 μέτρων από το σημείο όπου εκτελούνται θερμές εργασίες πρέπει να απομακρύνονται τα εύφλεκτα κινητά αντικείμενα και να υπάρχει η κοντινή διάθεση πυροσβεστικών μέσων, όπως και επιτήρηση των εργασιών από το προσωπικό πυρόσβεσης. 

Την ευθύνη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων έχει ο υπεύθυνος πυρασφάλειας του κτιρίου ή της επιχείρησης ή ο εκμεταλλευτής αυτής, καθώς και εκείνος που αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών...

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: