16.1.17

Τα 2+1 σενάρια για την αξιολόγηση...

Τρία είναι τα βασικά σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, ενόψει των...
υποχρεώσεων του καλοκαιριού και της σχεδόν αναπόφευκτης λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. 

Σύμφωνα με κύκλους των δανειστών, παρά την εγνωσμένη πρόθεση όλων ανεξαιρέτως των πλευρών, αν δεν ευοδωθεί το σενάριο της κοινά αποδεκτής λύσης από τους δανειστές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί μπροστά σε «δύσκολες εξελίξεις».

• Σενάριο 1ο
Το πρώτο σενάριο θέλει την Κομισιόν να μεσολαβεί με στόχο η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αθήνα και το ΔΝΤ να βρουν μια αποδεκτή λύση για τα πρόσθετα μέτρα και το πρόγραμμα να συνεχιστεί. 

Αυτή είναι, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η βασική γραμμή πλεύσης τόσο της Κομισιόν, όσο και των εταίρων. Πηγή του Euro Working Group έκανε λόγο για «πολιτικές συζητήσεις που θα χρειαστούν για να ξεκολλήσει η υπόθεση», ενώ άλλες δύο πηγές της ευρωζώνης αναμένουν σύγκληση του «κλαμπ της Ουάσιγκτον», με συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, για το θέμα. 

Στη συνάντηση αυτή η Ε.Ε. θα προτείνει μια ηπιότερη προσέγγιση στα μέτρα των 4,2 δισ. ευρώ (σ.σ.: χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση) και θα επαναβεβαιώσει το ύψος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα ενεργοποιηθούν το 2018, ζητώντας όμως από το ΔΝΤ μυστικότητα ενόψει εκλογών. 

«Ακόμα κι έτσι, η απόφαση θα πρέπει να είναι πολιτική και να υπερβεί τις προσωπικές στρατηγικές ορισμένων στελεχών του Ταμείου», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

• Σενάριο 2ο
Με βάση το δεύτερο σενάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και η Αθήνα θα κληθεί να συζητήσει νέο πρόγραμμα από την αρχή, δίνοντας μάχη με τον χρόνο και με σημαντική νέα ζημιά στην οικονομία. 

Το σενάριο αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί και ουδείς θέλει να φτάσει εκεί. 

Καθώς όμως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, αν το Ταμείο δεν συμβιβαστεί πολιτικά στο πλαίσιο του πρώτου σεναρίου, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει συζητήσεις από την αρχή για νέο ελληνικό πρόγραμμα, με νέα μέτρα, πιο αυστηρή εποπτεία και χιλιάδες ανοιχτές και απροσδιόριστες παραμέτρους. Από την αβεβαιότητα θα προκληθεί νέα ζημιά στην οικονομία, ενώ είναι άγνωστο πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες. 

Οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για την Ελλάδα και θα πρέπει να υπερβούν και τα προεκλογικά εμπόδια σε μια σειρά από χώρες. Και πάλι είναι αμφίβολο αν το αποτέλεσμα θα είναι «εύπεπτο» για την κυβερνητική πλειοψηφία...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: