24.1.17

Κοντονής για 8 Τούρκους: Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοντονής
"Κάνουν μαθήματα στους δικαστές, αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν"...
Δυο εικοσιτετράωρα πριν ο Άρειος Πάγος ανακοινώσει την απόφαση του για την έκδοση, ή όχι των 8 τούρκων αξιωματικών στη γείτονα, ο...
υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο κόκκινο» τονίζει πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα όσα προβλέπονται από το νόμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει πως αν και η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται την Πέμπτη, εκκρεμεί η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου ενώ αναφέρεται και στη δυνατότητα των 8 εκζητουμένων να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που το αίτημα έκδοσής τους γίνει δεκτό. «Όπως έχω κατ’ επανάληψη πει, η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απορριπτική του αιτήματος εκδόσεως τότε η διαδικασία τελειώνει εκεί και κανείς δεν εμπλέκεται.

Εάν είναι θετική, τότε, αν οι υπό έκδοση επιλέξουν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, όπως έχουν δικαίωμα-και η χώρα δεσμεύεται γι' αυτό- αυτό θα πρέπει να γίνει απρόσκοπτα. Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης έπεται, όπως το προβλέπει ο νόμος. Γιατί σε τέτοια ζητήματα εξετάζονται όχι νομικά ζητήματα, όπως λανθασμένα ορισμένοι αναφέρουν, τα νομικά ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια, αλλά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας. Η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη από το νόμο», αναφέρει ο υπουργός και συνεχίζει:

«Δυστυχώς υπάρχει μια αρθρογραφία κυρίως από πολίτες σε ιστοσελίδες, που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει χαρακτήρα παραπληροφόρησης, ίσως επειδή οι συντάκτες δε γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Αυτή την ώρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη ούτε η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου για το αίτημα. Οπότε θα πρέπει να εξαντληθεί αυτή η διαδικασία για να ληφθούν και οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα τηρηθούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης απαρεγκλίτως και εργαζόμαστε, στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση έκδοσης, να λάβουμε όλες τις διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη όχι μόνο στην ακροαματική διαδικασία αλλά σε όλη τη διαδικασία που θα ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα. Όμως όλα αυτά είναι σε αναμονή μπροστά στην έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχει κοινά στοιχεία με την υπόθεση Οτσαλάν, ο κ. Κοντονής είπε:

«Η υπόθεση Οτσαλάν ήταν μία εντελώς παράνομη διαδικασία. Τίποτε δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, αυτός ο άνθρωπος στην ουσία παραδόθηκε, με ένα μυθιστορηματικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και οι διαδικασίες ασύλου. Πού τα είδαμε όλα αυτά με τον Οτσαλάν; Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν, σήμερα αρθρογραφούν για να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί. Κάνουν μαθήματα στους δικαστές, αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Αυτό που έγινε τότε ήταν όνειδος για τον νομικό πολιτισμό της χώρας και μας κάνουν μαθήματα ορισμένοι για το τι πρέπει να γίνει τώρα. Θυμούνται τι έκαναν; Καμία επιτροπή δεν συνεδρίασε, κανένα δικαστήριο…Και έγινε αυτό που έγινε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: