12.1.17

"Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση"...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κατρούγκαλος

Τάδε έφη Γ. Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του στη "Deutsche Welle".
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι...
καθόλου ευτυχής με την στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά γι’ αυτό ευθύνονται το ΔΝΤ και ακραίοι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη στους οποίους «δεν είναι αρεστή μια αριστερή διακυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων,  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας», εκτιμά ο Κατρούγκαλος. Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματα τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι Ευρωπαίοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Παρ΄όλα αυτά η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα.»

Αυτό όμως που ζητά η Ελλάδα από το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο, τα όποια αιτήματα του να είναι «εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας». Μήλον της έριδος είναι το εργασιακό. Το ΔΝΤ αντιτίθεται στο ελληνικό αίτημα, η χώρα να επιστρέψει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα του κοινωνικού διαλόγου και να ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως παντού στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, δέχεται όμως ότι υπάρχει ένα σημείο όπου «το ΔΝΤ έχει δίκαιο και αντιμετωπίζει αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων Ευρωπαίων – δυστυχώς κυρίως από τη γερμανική πλευρά: η ανάγκη ρύθμισης του χρέους όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για πολλά χρόνια όπως φαίνεται να ζητούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.» Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: