19.1.17

«Αναιδείς απέναντι στην Ελλάδα Μέρκελ και Σόιμπλε»...


Τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ και το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηλιτεύει με σκληρούς χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρεγκόρ Γκίζι. Ο...
συνιδρυτής του Die Linke ασκεί αυστηρή κριτική στο θέμα του επιδόματος, το οποίο χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα για να αρνηθούν μια ελάφρυνση χρέους.

Ο Γκρεγκόρ Γκίζι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η στάση Μέρκελ-Σόιμπλε αποτελεί το «άκρον άωτον της αναίδειας» συμπληρώνοντας ότι «Στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις πως εάν η πρώτη αξιολόγηση των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων απέβαινε θετική θα υπήρχαν ελαφρύνσεις στο χρέος, και παρά το γεγονός πως αυτή ήταν θετική οι ελαφρύνσεις δεν ήλθαν».

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Γκίζι, «το μεγαλύτερο λάθος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το μεγαλύτερο λάθος της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε, συνίσταται στην καταγγελία της αλληλεγγύης με την Ελλάδα, και αυτό όχι λόγω της σχέσης προς την Ελλάδα, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό διαλυόταν η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

«Όλες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν από εκείνη την περίοδο, πώς είναι η συμπεριφορά απέναντι σε κάποιον, όταν αυτός βρίσκεται σε κακή κατάσταση, και προς τούτο αναφέρω δύο περιπτώσεις» σημειώνει.

«Υπάρχουν πολλοί που κάθε τόσο προτείνουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και διάφορα άλλα, όμως αυτοί είναι αρχηγοί κυβερνήσεων και όποιος είναι αρχηγός κυβέρνησης και αναλαμβάνει κάποιο "ρίσκο" πρέπει και να το υπολογίζει, διότι εάν δεν είναι καν σε θέση να το υπολογίζει δεν μπορεί να παίρνει έναν τέτοιο δρόμο» προσθέτει.

«Εκτιμώ πως ήταν τελείως σωστή η απόφαση της ελληνικής Βουλής να πει πως έχουμε κάποιο περίσσευμα σε χρήματα και θα το δώσουμε τώρα στους φτωχότερους. Το ό,τι στη συνέχεια η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε το χρησιμοποίησαν για να πουν πως τώρα δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αυτό το θεωρώ ως το άκρον άωτον της αναίδειας», τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Διότι», όπως συμπληρώνει, «κατά πρώτον θα έπρεπε να είχαν ήδη δώσει τις ελαφρύνσεις, κάτι που δεν το έκαναν και αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το επίδομα, και κατά δεύτερο είναι απαράδεκτο να κατηγορούν μία Βουλή ή μία κυβέρνηση επειδή βοηθά τους φτωχούς, και επιπλέον δεν τους πέφτει (ΣΣ Μέρκελ και Σόιμπλε) καν λόγος, τουλάχιστον όχι με την έννοια μίας αρνητικής αξιολόγησης. Το βρίσκω τελείως απαράδεκτο και θα μπορούσα, ειλικρινά, να εξοργίζομαι επί ώρες για αυτή την περίπτωση».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε απελπιστική κατάσταση προσθέτοντας ότι «εάν θέλουμε να τη σώσουμε πρέπει να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε το Νότο και να σταματήσουμε να τον διαλύουμε. Στην Πορτογαλία περισσότεροι από τους μισούς νέους ανθρώπους είναι άνεργοι. Σε περίπτωση που ερωτηθούν εάν θέλουν να μείνουν στην ΕΕ, μπορώ να φανταστώ ότι σε ποσοστό 90% θα απαντήσουν όχι».

«Η Γερμανία παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο στην ΕΕ και αυτό μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση ή για τη διάλυση. Η Γερμανία τον χρησιμοποιεί για τη διάλυση και αυτό είναι η πραγματική καταστροφή. Όμως ελπίζω πως το 2017 -ίσως- αποκτήσουμε μία νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η οποία πρέπει να οικοδομήσει μία άλλη σχέση απέναντι στην Ελλάδα και στο Νότο της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: