12.1.17

Ξανά μαζί Φώφη και Γιώργος...

Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου Δυο χρόνια μετά τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ με την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου και την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, φαίνεται πως...
φτάνει η ώρα της επανένωσης των δρόμων των πρώην συντρόφων της Χαριλάου Τρικούπη υπό τη στέγη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το σημερινό ραντεβού που θα έχει η Φώφη Γεννηματά στις 3 το μεσημέρι στο γραφείο της στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες να συμφωνηθεί η συμπόρευση των δύο κομμάτων, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί νέα δεδομένα στον κατακερματισμένο μέχρι σήμερα χώρο της Κεντροαριστεράς. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο σε πολύ καλό κλίμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το πιθανότερο σενάριο είναι η κ. Γεννηματά και ο κ. Παπανδρέου να δώσουν τα χέρια, προκειμένου να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της διατήρησης της αυτονομίας του κάθε συμμετέχοντος, όπως ήδη συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Αυτή εξάλλου, ο σεβασμός δηλαδή στην αυτοτέλεια του κάθε συνεργαζόμενου φορέα, θεωρείται και η μοναδική προϋπόθεση που θα θέσει η πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ και η οποία θα γίνει αποδεκτή εκ μέρους της αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, από χθες το βράδυ τα δύο επιτελεία είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο -στην περίπτωση που κλειδώσει η συμφωνία- θα αναφέρεται στην ανάγκη σύμπλευσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και της διαμόρφωσης ενός άξονα προγραμματικών θέσεων, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Υπό την έννοια αυτή, θα πρέπει να κριθεί ως λογική εξέλιξη των προσεχών μηνών η διεξαγωγή του συνεδρίου για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα, που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2017, καθώς και η εκλογή ηγεσίας του νέου σχήματος, το οποίο θα προσομοιάζει στη δομή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή των συνιστωσών.

Σημαντική λεπτομέρεια που φανερώνει τις προσεκτικές κινήσεις που προηγήθηκαν, με σκοπό να τηρηθούν οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες και να μην αναβιώσουν παλιά πάθη, είναι το ότι η πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται να έχει αποδεχθεί την εκ νέου «συγκατοίκηση» με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εκδήλωση

Τούτων δοθέντων, το Σάββατο στη μία το μεσημέρι, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και όπου θα πάρουν μέρος πρώην και νυν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι σήμερα, θα παραβρεθούν και όλα τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που είχαν ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η εν λόγω ευρεία συνάντηση κρίνεται ιδιαιτέρως κομβική τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στόχος είναι να σηματοδοτηθεί η σύμπνοια και πολιτική επανένωση απέναντι στον διασκορπισμό δυνάμεων των τελευταίων ετών.

Ανώτατες κομματικές πηγές εξέφραζαν μεγάλη ικανοποίηση από τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση στις προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί, αφού κύριος γνώμονας της μεθαυριανής συνάθροισης σε κεντρικό ξενοδοχείο είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας, συσπείρωσης και διαχρονικής συνέχειας όλων των «φυλών» και πτερύγων του Κινήματος.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι με αυτές τις εξελίξεις αποδυναμώνεται αισθητά, κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο, η απόπειρα των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη) να κάνουν την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο βήμα για την ίδρυση νέου φορέα του κέντρου.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν και παραμένει ο βασικός πυλώνας στην Κεντροαριστερά γύρω από τον οποίο θα δομηθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρύτερης παράταξης», σχολίαζαν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, την εκδήλωση των τριών φαίνεται να βλέπει θετικά το Ποτάμι και θα παραβρεθεί με τον βουλευτή του, Γρηγόρη Ψαριανό.

Τέλος, ανάλογη επικοινωνία είχε η Φώφη Γεννηματά και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος αν και σε γενικές γραμμές είναι υποστηρικτικός, ενδεχομένως να μην παραστεί το Σάββατο.

Από αύριο το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε ένα τριήμερο πυκνών γεγονότων, αφού παράλληλα την Παρασκευή το απόγευμα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και την Κυριακή η Κεντρική του Επιτροπή...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: