11.1.17

Συζήτηση πάνω από χάρτες για το Κυπριακό...

Την μορφή που θα έχει η Κύπρος αν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς συζητούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με...
τις τελευταίες πληροφορίες από τις συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες, μαζί με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ συζητούν επί χαρτών. Μάλιστα η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης δημοσιοποίησε έναν χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο, 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους τελούν υπό διαπραγμάτευση για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο Πολίτης αναφέρει ότι ο χάρτης έχει σχεδιαστεί με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5.

Τονίζει, δε, ότι ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να ετοιμάσει χάρτη, ο οποίος να κινείται στο μάξιμουμ, δηλαδή 29,2%. Η διαπραγμάτευση, αναμένεται ότι θα βρει μέση λύση ανάμεσα στο 28,5% - 28,7% για να είναι η λύση αποδεκτή.

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πλευρά του, σημειώνει ότι αν ο χάρτης που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέσει για το εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: