16.1.17

Οκτώ άνθρωποι έχουν ίση περιουσία με τη μισή ανθρωπότητα...

Αποτέλεσμα εικόνας για Οκτώ άνθρωποι έχουν ίση περιουσία με τη μισή ανθρωπότητα
Οκτώ άτομα κατέχουν όσα και το φτωχότερο 50% του πλανήτη, δηλαδή 3,6 δισ. άνθρωποι. Ο κόσμος αναμένεται να...
γνωρίσει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στα επόμενα 25 χρόνια. Οι γυναίκες θα αμείβονται το ίδιο με τους άνδρες παγκοσμίως σε 170 χρόνια. Τα ευρύματα αυτά αποκαλύπτει έρευνα της Oxfam, που υποστηρίζει ότι η ανισότητα αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς.


H έκθεση της Oxfam δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ενώ αυτήν την εβδομάδα το Νταβός της Ελβετίας φιλοξενεί τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η έκθεση τονίζει επίσης πως νέα στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία δείχνουν ότι το φτωχότερο μισό του πλανήτη κατέχει ακόμη λιγότερο από όσο υπολογίζονταν προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της Oxfam δείχνει ότι:
Μόνο 8 άνδρες έχουν τον ίδιο πλούτο με  το φτωχότερο 50% όλης της ανθρωπότητας, που αντιστοιχεί σε 3,6 δισ. ανθρώπους. Η Oxfam σχολιάζει επίσης ότι κανείς από αυτούς τους οχτώ δεν έχει δημιουργήσει την περιουσία του λόγω σκληρής δουλειάς και ταλέντου, αντίθετα η μεγάλη περιουσία κληροδοτήθηκε και ενισχύθηκε μέσω επιχειρηματικών κλάδων που είναι επιρρεπείς σε διαφθορά.
7 στους 10 ανθρώπους ζουν σε χώρα που έχει βιώσει αύξηση της ανισότητας τα τελευταία 30 χρόνια
Οι πλούσιοι συσσωρεύουν πλούτο με τέτοιους ρυθμούς ώστε σε 25 χρόνια θα εμφανιστεί ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Oxfam σχολιάζει ότι για να ξοδέψει κανείς 1 τρις θα πρέπει να δαπανά 1 εκατ για 2738 χρόνια
H ακραία ανισότητα σε όλον τον πλανήτη έχει τρομακτικές συνέπειες στις ζωές των γυναικών. Οι εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων και αναλαμβάνουν δυσανάλογο μέγεθος απλήρωτης εργασίας. Με αυτούς τους ρυθμούς σύμφωνα με την Oxfam θα χρειαστούν 170 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο οι γυναίκες να πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες
Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών κοστίζει στις φτωχές χώρες 100 δισ. κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα ποσό αρκετό για την παροχή εκπαίδευσης στα 124 εκατ. παιδιά που μένουν εκτός σχολείου και την αποφυγή περίπου 6 εκατ. θανάτων παιδιών που αδυνατούν να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
«Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας - και σαφώς η νίκη του Τραμπ και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος - αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο» είπε ο Μαξ Λόσον, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam. «Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιό ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων» τονίζει.

Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη πλούσιους.
Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009.

Ο Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνδρας του κόσμου που συμμετέχει συχνά στο Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δις δολάρια (23,5 δις ευρώ) από το 2006, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft, παρά τις προσπάθειές του να δωρίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της.

Ενώ ο Γκέιτς συμβολίζει το πώς ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς, η Oxfam πιστεύει πως αυτού του είδους η «μεγάλη φιλανθρωπία» δεν επιλύνει το ουσιαστικό πρόβλημα.

«Αν οι δισεκατομμυριούχοι έχουν πάρει απόφαση να αποχωριστούν τα χρήματά τους, αυτό είναι καλό. Η ανισότητα όμως έχει σημασία, και δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι συστηματικά πληρώνουν χαμηλότερες κλίμακες φόρου από ό,τι η γραμματέας ή η καθαρίστριά τους» είπε ο Λόσον.

Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes. Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: