21.1.17

Καταργώντας τους «μεσάζοντες» πολιτικούς...

Τα ζεύγη Τραμπ και Πένς μετά την ορκομωσία
Η διαπλοκή στην εξουσία. Συμβαίνει σχεδόν παντού σε κάποιο βαθμό, αλλά με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ η διαπλοκή και η εξουσία θα είναι...
έννοιες ταυτόσημες.

Πολλοί ψήφισαν τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ ως μια «αντισυστημική» φιγούρα που έκανε καμπάνια για τους «ξεχασμένους» και «εκείνους που έμειναν πίσω» και που θα τα έβαζε με το διεφθαρμένο κατεστημένο. Ας το ξανασκεφτούν.

Το κυβερνητικό του επιτελείο αποτελείται από κατεξοχήν εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, από αρνητές της κλιματικής αλλαγής, από ακραιφνείς ρατσιστές, υπερσυντηρητικούς στην καλύτερη περίπτωση, που προμηνύουν τα χειρότερα για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, για το περιβάλλον και για την ανακατανομή του πλούτου προς... τα πάνω.

Οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τις φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους ή από το ξήλωμα της μεταρρύθμισης του Μπαράκ Ομπάμα στην υγεία (Obamacare), που έχει εξαγγείλει μεταξύ πολλών άλλων ο Τραμπ, θα είναι τα μέλη της κυβέρνησής του και οι ισχυροί φίλοι τους.

Επιλέξαμε και παρουσιάσαμε τα πιο «ξεχωριστά» από τα πρόσωπα της αυριανής κυβέρνησης, εφόσον, φυσικά, εγκριθεί προηγουμένως ο διορισμός τους από τη Γερουσία.

Κι ενώ κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η προεδρία Τραμπ, η μόνη μέχρι στιγμής ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι η αμερικανική εργατική τάξη δεν θα πάει στον παράδεισο.

Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος:
Μάικ Πένς, αντιπρόεδρος ΗΠΑ
  AP Photo/J. Scott Applewhite
Η δεξιά της δεξιάς. Ακραία συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικά στο θέμα των αμβλώσεων και με ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη στάση ως προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Πέρυσι εισήγαγε έναν περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις στην Πολιτεία στην οποία έχει εκλεγεί κυβερνήτης, την Ιντιάνα, ενώ έχει δηλώσει υπέρ της άρσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει την εγκατάσταση προσφύγων στην Ιντιάνα.

Πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε «λάθος»τη μείωση της ποινής της «προδότριας» Τσέλσι Μάνινγκ.

Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών:

Ρεξ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ AP Photo/J. Scott Applewhite
Τα πετρέλαια στην εξουσία και... με τη βούλα. Ενας από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του πετρελαϊκού λόμπι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, θα ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις διεθνείς σχέσεις και για το περιβάλλον.

Μια από τις πιο ανησυχητικές κυβερνητικές επιλογές του Τραμπ που, ωστόσο, θορύβησε το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ όχι για την ουσία, αλλά για τις παλαιότερες επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία του Πούτιν.

Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών:

Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών, ΗΠΑ
ΗΠΑ AP Photo/Richard Drew, File
Η επιτομή της πιο αρνητικής όψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρώην μεγαλομέτοχος της Goldman Sachs και διαχειριστής κερδοσκοπικών κεφαλαίων, δραστηριότητες από τις οποίες απέκτησε τεράστια περιουσία.

Κατόπιν, η τράπεζά του, η OneWest Βank, εξαγόρασε άλλες χρεοκοπημένες τράπεζες και διαχειρίστηκε στεγαστικά δάνεια με στυγνούς καπιταλιστικούς όρους οδηγώντας σε χιλιάδες εξώσεις μετά την κρίση των subprimes.

Εξ ου και το παρατσούκλι «μηχανή εξώσεων» από τον Τύπο.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: