11.1.17

«Κόκκινα» δάνεια και Τύπος...

Αποτέλεσμα εικόνας για κριση ΜΜΕΓια να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης (του τρίτου Μνημονίου, ουσιαστικά) πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να...
ψηφιστούν και οι τελευταίες νομοθετικές διατάξεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και των ιδιωτών προς τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, αλλά και για το σύνολο των οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές και να διατυπωθεί λεπτομερώς η διαδικασία των εξωδικαστικών συμβιβασμών, η παροχή ενός είδους ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και εφοριακούς που θα εμπλακούν στις εκκαθαρίσεις χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και στις ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων. Τέλος, πρέπει να καθοριστεί η λογιστική και φορολογική διαχείριση των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τις νέες ζημιές που θα προκύψουν.

Πριν από λίγες μέρες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας έλεγε στους Financial Times ότι οι επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέα ρευστότητα. Γι’ αυτές όμως που δεν θα κριθούν βιώσιμες, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν σε εκκαθάριση. Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το πιο σημαντικό είναι να μάθουν οι τράπεζες ποιος μπορεί πραγματικά να πληρώσει και ποιος όχι.

Οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους μετόχους των εταιρειών είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις εταιρείες τους για να αποπληρωθούν τα χρέη τους ή να παραιτηθούν. Με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες θα μπορούν να ανταλλάξουν δάνεια με μετοχές και να τις πουλήσουν σε επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ωφεληθούν οι τράπεζες, αλλά θα σωθούν θέσεις εργασίας.

Ολα αυτά σχετίζονται με το μέλλον πολλών προβληματικών ομίλων μέσων ενημέρωσης. Ο ΔΟΛ, ο «Πήγασος», ο «Ελ. Τύπος», το Mega, η «Real» και άλλα μέσα που οδεύουν προς αναδιαρθρώσεις, εκκαθαρίσεις και ενδεχομένως μεταβιβάσεις ή οριστικό κλείσιμο, είναι φανερό ότι θα περιμένουν την ολοκλήρωση των νέων νομοθετημάτων. Μέχρι τότε και ίσως ακόμα και πριν από τις περίφημες άδειες των τηλεοράσεων εθνικής εμβέλειας, θα υπάρξουν εξελίξεις στον χώρο του Τύπου. Πάντως τίποτε δεν θα είναι όπως χθες και αυτό το ξέρουν πρώτοι οι πολλές χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι που δεν ξέρουν με ποιο αφεντικό θα ξημερώσει η επόμενη μέρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: