29.1.17

Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη...


Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η χώρα του θα επανεξετάσει τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση των...
παράτυπων μεταναστών δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για το μέχρι πού θα κλιμακώσει η Τουρκία την αντίδρασή της για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.

Πόσο μάλλον όταν η συμφωνία αυτή μπορεί να είναι διμερής, ωστόσο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο της ευρύτερης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Προς το παρόν η Άγκυρα κλιμακώνει την αντίδρασή της μόνο σε επίπεδο ρητορικής και γι’ αυτό πολύ σωστά η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από το ύφος και την ένταση της Άγκυρας.

Και αυτό γιατί η ουσία του ζητήματος που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων αφορά πάνω απ’ όλα την ίδια τη λειτουργία της θεσμών όπως λειτουργούν στις δημοκρατικές χώρες. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να αγνοεί η Τουρκία, πόσο μάλλον όταν είναι έντονη η κριτική που ασκείται από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους γειτονική χώρα για το τρόπο που χειρίστηκε την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος με τις χιλιάδες διώξεις δημοσίων λειτουργών.

Ειδικά στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αποκλειστικά αρμόδια είναι η ελληνική δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, ως πάγια αρχή της διάκρισης των εξουσιών στις δημοκρατικές χώρες. Όσοι διαφωνούν ή έχουν αντιρρήσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν επιπλέον νομικές επιλογές για τυχόν επανεξέταση όπως στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τακτική της έντασης δεν βοηθά κανέναν, πόσο μάλλον όταν το προσφυγικό που επέλεξε να ρίξει στο τραπέζι της αντιπαράθεσης η τουρκική διπλωματία είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο αστάθειας.

Εξάλλου η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και τα όρια τού πού τελειώνουν οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και πού αρχίζουν τα όρια των ευρωπαϊκών σχέσεων είναι πολύ κοντά. Πόσο μάλλον στο προσφυγικό, όπου είναι σχεδόν ταυτόσημα. Δεν υπάρχει διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα στο προσφυγικό. Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο υπάρχει μια σαφέστατη ευρωτουρκική συμφωνία. Αυτή θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο;...

Δεν υπάρχουν σχόλια: