16.1.17

Γαλλία: Στη σκιά του Μακρόν και του Μελανσόν...

Γαλλία: Στη σκιά του Μακρόν και του Μελανσόν, η Κεντροαριστερά εκλέγει ηγέτη
... η Κεντροαριστερά εκλέγει ηγέτη...
Προαναγγελία μίας ψηφοφορίας χωρίς νόημα αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά η τηλεοπτική αναμέτρηση των επτά υποψηφίων της γαλλικής Κεντροαριστεράς. Όπως...
σχολιάζει σχεδόν το σύνολο του γαλλικού Τύπου τη Δευτέρα, λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, οι «σκιές» του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν πλανώνται πάνω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας. 

Ο διχασμός και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση κυριάρχησαν και στο δεύτερο ντιμπέιτ των επτά υποψηφίων, με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να βρίσκεται ξανά σε θέση άμυνας, κυρίως για τη «συγκρατημένη» στάση που τήρησε στην προσφυγική κρίση. 

«Έχω την αίσθηση ότι ο γαλλικός λαός υπήρξε πολύ πιο γενναιόδωρος από τους ηγέτες τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν, ο οποίος κατά τα άλλα θεωρείται αουτσάιντερ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. «Η Γαλλία είχε χρέος να δείξει τις αξίες της, κυρίως όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», επισήμανε από την πλευρά του και ο επίσης πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν. 

«Πιστεύω ότι η Γαλλία καλώς ακολούθησε αυτήν την πολιτική και η Ιστορία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο», απάντησε ο Βαλς επιμένοντας ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της. 

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον πρώτο γύρο των προκριματικών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό - και μέχρι σήμερα φαβορί για το χρίσμα των Σοσιαλιστών - να δίνει μάχη με τον πρώην υπουργό Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, τον Αρνό Μοντεμπούρ. 

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από μία δύσκολη πενταετία, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, το ζητούμενο για το κατακερματισμένο PS είναι αν μη τι άλλο ένας ηγέτης που θα καταφέρει να σώσει την τιμή του κόμματος στις εκλογές του Μάιου. 

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι δημοσκοπήσεις θέλουν το PS να μην περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη – και όχι μόνο – κλείνουν όλο και περισσότερο προς τα Δεξιά. Αν και την εποχή της «μετά αλήθειας», του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ, κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει με βεβαιότητα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν φαίνονται μέχρι στιγμής να προηγούνται με άνεση στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πολύ σημαντική είναι επίσης η παρουσία τόσο του πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν ανεξάρτητου Μακρόν όσο και του Μελανσόν, ο οποίος στηρίζεται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF).

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: