6.1.17

Δεν θα πολυχιονίσει τελικά - Κατηγορήστε τον Σάκη Αρναούτογλου!...


Οι αντιδράσεις εναντίον του προγνώστη καιρού, και η απάντησή του...

Είναι αλήθεια πως όλοι πιστεύαμε ότι θα ρίξει πολύ χιόνι στην πόλη μας (να σημειωθεί ότι έχει να χιονίσει πολύ στην...
Θεσσαλονίκη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον). Κι ενώ οι αρχικές προβλέψεις υποστήριζαν ότι έρχεται μεγάλος χιονιάς, σιγά σιγά τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Και στο τέλος ο Σάκης Αρναούτογλου -ο πιο αγαπημένος  προγνώστης καιρού της πόλης, ίσως και της χώρας- μας τα άλλαξε κάπως.  

Στο status που αποκάλυπτε ότι τελικά δεν θα χιονίσει και τόσο στην Θεσσαλονίκη, αρκετοί ακόλουθοί του εκνευρίστηκαν και του την είπαν που τους ξεσήκωσε τζάμπα.

«Απορώ, γιατί ξεσηκώνετε τον κόσμο μια βδομάδα πριν;! Αφού δεν γνωρίζετε ούτε για αύριο τι θα κάνει!!!???» σχολίασε κάποιος και μέχρι στιγμής έχει τα περισσότερα λάικ (261).

Κάποιος άλλος έγραψε απογοητευμένος: «Πάλι φάγαμε ήττα δηλαδή Σάκη. Για ακόμη μία φορά βλέπουμε ότι μόνο δύο μέρες πριν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό (κι αυτό χωρίς σιγουριά 100%). Είχαμε ετοιμάσει και τα κάρβουνα εδώ στη Λάρισα να ψήσουμε μέσα στο χιόνι....»

Να 5 ακόμη αντιδράσεις:

1) «Μου εχουν σπάσει τα νεύρα με τα προγνωστικά μοντέλα! Καθε φορά που ειναι για χιόνια μας γλυκαίνουν5-6 μερες πριν και όσο πλησιάζουν κοντα στην ημέρα που δείχνανε χαμό απο χιόνια αλλάζουν! Ενα δριμύ ψύχος θα φάμε στην μάπα και πολλα μας είναι!»

2) «Κύριε Αρναούτογλου με συγχωρείτε πολυ αλλα στα δελτία σας καλο ειναι να μιλάτε για μια μέρα μετα και οχι για μια εβδομάδα διότι διαρκώς πέφτετε έξω. Προβλεψτε σωστά την επόμενη μέρα, και αν τα καταφέρετε πάτε κ στις επόμενες.»

3) «Σας το είπα και προχθές με τον "ιστορικό χιονιά": Χάσατε κάθε αξιοπιστία.»

4) «Μέχρι προχθες μονο οτι θα κυκλοφορουν πολικες αρκουδες δεν μας ειπατε!!!! Τωρα οσο περναν οι μερες λετε αλλα. Ειστε οτι ναναι»    

5) «Εκπληκτικο δουλεμα!. Εγω αυτο που εχω να πω ειναι οτι εσεις που βγαινετε στο γιαλινο κουτι και λετε καθε μερα τ καιρο... θα ερθει η μερα που ο κοσμος θα σας κυνηγαει με τα παλουκια! αυτο να το ξερετε..» 

Είναι αλήθεια πως οι σιβηρικοί αντικυκλώνες και η καταστροφή του κόσμου που μας άφηναν να φανταστούμε ότι θα έρθουν δεν θα μας πλήξουν όσο υπολογίζαμε. Προσωπικά νιώθω μια ανακούφιση: στους μεγάλους χιονιάδες σκέφτομαι πάντα τους άστεγους ανθρώπους που ταλαιπωριούνται στους δρόμους (αλλά και τα αδέσποτα ζώα), και παρότι θα ήθελα να δω επιτέλους λίγο χιόνι μετά από 10 χρόνια, ξέρω πως αν καίγομαι τόσο, μπορώ να πάω έξω απ' την πόλη να το δω.

Όμως επίσης να πω ότι αδίκως κατηγορείται ο κ. Αρναούτογλου. Κάνει πάντα με σοβαρότητα τις προβλέψεις του, διευκρινίζει ότι πρόκειται για προβλέψεις κι ότι κάθε μέρα -με τα νεότερα στοιχεία- μπορεί να αλλάξουν και δεν παραπλανά κανέναν. Το να κατηγορούμε τον αγγελιοφόρο είναι μάλλον μάταιο - και το να τον απειλούμε πως θα τον κυνηγάμε με τα παλούκια επειδή τελευταία στιγμή συνέβη κάτι απρόβλεπτο είναι απλά ανόητο (και πιθανότατα μηνύσιμο).

Ο ίδιος προφανώς διάβασε πολλά σχόλια σαν τα παραπάνω -και ακόμα περισσότερα που του έστειλαν στο inbox του-, και έδωσε, με νέο status του την εξής απάντηση: 

Γεια και χαρά σας φίλες και φίλοι Κατανοώ τις αυξημένες χιονοπροσδοκίες κάποιων αλλά δεν κατανοώ τον τρόπο αντίδρασης μερικών σχετικά με την σημερινή μου ανάρτηση περί μειωμένης πλέον πιθανότητας αξιόλογων χιονοπτώσεων σε περιοχές όπως πχ στη Θεσσαλονίκη όπου στις αρχές τις εβδομάδας ανέφερα για μια σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την σημερινή ημέρα για να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση Δεν μπορεί από κάποιους να υποστηρίζεται ότι έπεσα έξω στην πρόβλεψη για χιόνι στη Θεσσαλονίκη όταν ακόμα τρέχει η "προγνωστική περίοδος" με τα Θεοφάνεια να βρίσκονται δυο μέρες μπροστά και με τη δουλειά μου να είναι ακριβώς αυτη, να ενημερώνω δηλαδή για τις καιρικές εξελίξεις και μάλιστα όπως διαπιστώνετε και έγκαιρα και έγκυρα!

Μακάρι εσείς φίλοι μου που ανεβάσατε τους τόνους να είχατε τον ίδιο ζήλο στο επιβραβεύετε τις έγκαιρες, επιτυχημένες προγνώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια τους έτους σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα όχι δύο όχι τρεις αλλά και 5 με 10 μέρες πριν.

Όσον αφορά τώρα στην πρόγνωση για χιόνι στη Θεσσαλονίκη: Να υπενθυμίσω ότι το χιόνι σαν φαινόμενο έχει γίνει είδος προς αναζήτηση για την συγκεκριμένη πόλη από το 2006. Πρόκειται για καιρική ανωμαλία λόγω της κλιματικής αλλαγής? Πρόκειται για κάποιο μετεο-κυκλο αχιονιάς που ίσως κάποτε σταματήσει? Κανείς δεν ξέρει.. Χρέος μου όμως είναι όταν εμφανίζονται εκείνες οι διατάξεις που δείχνουν χιόνι στη Θεσσαλονίκη να το επισημαίνω, υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες πάντα με επιφύλαξη, όπως και το έπραξα. Κι αυτό θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να πεθάνω γιατί η πρόγνωση-ενημέρωση είναι η ζωή-δουλειά μου.   Όσο γι' αυτούς που υποστηρίζουν (όπως μου στέλνετε σε προσωπικά μηνύματα σας) ότι βρίσκουν τα πάντα ανακοινώνοντας με έντεχνο τρόπο 10 πιθανά σενάρια σε ένα 24ωρο για να είναι πάντα μέσα προβλέποντας πρώτοι τα πάντα γενικώς, εμπαίζοντας με κατά καιρούς ανερυθρίαστα, θα τους έλεγα ότι αυτό θα μπορούσαν να το αποδείξουν (όπως σύμφωνα με τα σχόλιά σας) γίνονταν επιτυχώς από την ΕΡΤ3 πριν από το 2006 όταν χιόνιζε και μάλιστα συχνά, για να μπορεί υπάρξει και η επαλήθευση! Η πρόγνωση του καιρού θέλει δουλειά και όχι διθυράμβους!

Στη συγκεκριμένη φάση είναι πολύ εύκολο να ανακοινώσεις στη χάση και στη φέξη μετά από 10 σενάρια ότι "δεν θα χιονίσει" ή απλά "θα χιονίσει"!!! Δεν είναι το ίδιο να απευθύνεσαι στα φιλαράκια σου αλλάζοντας την εκτίμησή σου 20 φορές την ημέρα χωρίς κανένα επακόλουθο με το να απευθύνεσαι σε ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων ανά την επικράτεια!

Η διαφορά και η ευθύνη είναι τεράστια και το περιθώριο διόρθωσης της πρόγνωσης συγκριτικά με το φέισμπουκ είναι ανύπαρκτο από τη στιγμή που η πρόγνωση βγαίνει στον αέρα! Εύχομαι σε κάποιους παρόλαυτά να βιώσουν ανάλογη εμπειρία γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταλάβουν τι εστί πραγματικά πρόγνωση άνευ όμως αλαζονείας γιατί αυτή αργά η γρήγορα οδηγεί σε αδιέξοδα, γενικώς στη ζωή χωρίς επιστροφή! !!!

Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου...

Άρης Δημοκίδης (lifo)

Δεν υπάρχουν σχόλια: