25.1.17

Ο μάρτυρας θυμήθηκε: Είπαν «πάμε να τους φάμε»...


Η δίκη της "Χρυσής Αυγής"...
Δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε να φρεσκάρει τη μνήμη του ο οδηγός της ΕΘΕΛ Αναστάσιος Λυριντζής, που εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο να...
καταθέσει για όσα είδε -ή θυμάται πώς είδε- τη νύχτα που το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής έστησε δολοφονική ενέδρα στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο μάρτυρας, που εμφανίστηκε αφού διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του και ανέφερε ότι απουσίαζε εξαιτίας σοβαρού οικογενειακού προβλήματος, οδηγούσε το λεωφορείο Πέραμα - Πειραιάς τη νύχτα του χτυπήματος και βρέθηκε ακριβώς μπροστά στην επίθεση λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, υπέπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με την αρχική του κατάθεση στην αστυνομία, με την πρόεδρο να του θυμίζει συνεχώς ότι άλλα είχε πει τότε και άλλα λέει τώρα.

«Έχετε δεχθεί απειλές για τη ζωή σας;», τον ρώτησε ευθέως η εισαγγελέας. « Γιατί όταν μας δώσατε κατάσταση ήσασταν πολύ λεπτομερής και τώρα δεν λέτε πράγματα ή τα λέτε με τη βία. Μήπως φοβόσαστε;»

Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν φοβάται, απλώς έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάται. Σταδιακά πάντως τα κενά της μνήμης υποχώρησαν και η εικόνα ξεδιάλυνε, επιβεβαιώνοντας την αρχική του κατάθεση.

Στην αστυνομία που κατέθεσε μία μέρα μετά την επίθεση, μίλησε καθαρά για «επιτιθέμενους» και «αμυνόμενους» και είπε ότι «αυτοί που δέχονταν την επίθεση ήταν λιγότεροι αριθμητικά».

Φαίνεται πως τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν η εικόνα των γεγονότων θόλωσε, καθώς στη σημερινή του κατάθεση είπε αρχικά πώς «είδα μια μάζα ανθρώπων που χτυπιόντουσαν μεταξύ τους στη μέση του δρόμου».

Μετά από επίμονες ερωτήσεις της προέδρου της έδρας, παραδέχθηκε ότι η «μάζα» ήταν δύο αντίθετες ομάδες, πως η πιο ολιγάριθμη ομάδα ήταν περικυκλωμένη σε στενό κλοιό και επιβεβαίωσε την αρχική του μαρτυρία, ότι 30 άτομα με μηχανάκια, κράνη, σκούφους και μαύρα ρούχα, προσπέρασαν το λεωφορείο και μπήκαν στον κλοιό, κρατώντας στειλιάρια, έτοιμοι να χτυπήσουν.

Μάλιστα επιβεβαίωσε την αρχική του κατάθεση ότι οι επιτιθέμενοι με τα κοντάρια τρέχοντας προς τους περικυκλωμένους τούς φώναξαν «είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε...». Επίσης ενώ στην αρχή είπε ότι κανένας δεν κρατούσε τίποτα, αφού η πρόεδρος του θύμισε την αρχική του κατάθεση, θυμήθηκε ότι πράγματι υπήρχαν πέντε κοντάρια ένα με δύο μέτρα. «Αυτά εξείχαν, τώρα έπεσαν σε κεφάλια δεν ξέρω...»

Ο αρχικά απρόθυμος μάρτυρας μίλησε για τον βαριά τραυματισμένο Πουλικόγιαννη, λέγοντας ότι είδε «έναν άντρα τραυματισμένο, πεσμένο κάτω και άτομα γύρω του να ζητάνε ασθενοφόρο».

Μόνο αφότου η πρόεδρος του θύμισε τι είχε πει στην αστυνομία, παραδέχθηκε ότι μίλησε με κάποιον με μαύρα ρούχα και κράνος και ξυρισμένο κεφάλι, που αποχωρούσε μετά την επίθεση, ρωτώντας τον «τι έγινε παιδιά» και του έδωσε την απάντηση «του ανοίξαμε το κεφάλι». «Τώρα τι μου είπαν, του ανοίξαμε... του ανοίξανε...»

Μέσα από τις διαδοχικές ερωτήσεις της έδρας και της πολιτικής αγωγής, σχηματίζεται πάντως η εικόνα της επίθεσης, που συμπίπτει με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και των πολιτικώς εναγόντων, ότι περικυκλώθηκαν από δύο ομάδες, που ήρθαν από δύο στενά, και κρατούσαν ξύλα και όπλα, οι οποίες αποχώρησαν από δύο διαφορετικά σημεία.

Ακολουθεί απόσπασμα ερωταπαντήσεων, χαρακτηριστικό της σταδιακής ανάκλησης των γεγονότων από το μάρτυρα:

Πρόεδρος: Έχετε δώσει περιγραφή ανθρώπου που κινήθηκε αντίθετα, με τον οποίο μιλήσατε και τον περιγράφετε

Μάρτυρας: Δεν μίλησα με κανέναν

Ερ.: Λέτε ότι όταν άνοιξε ο δρόμος πέρασε πεζό ένα άτομο αντίθετα με την κατεύθυνση του λεωφορείου. Και ρωτήσατε τι έγινε. Το θυμάστε αυτό;

Απ.: Μπορεί να ρώτησα κάτι, «τι έγινε εκεί παιδιά...»

Ερ.: Και η απάντηση ήταν «του ανοίξαμε το κεφάλι»... Το θυμάστε αυτό;

Απ.: Είπα εγώ αυτά; Μπορεί να ρώτησα και να είπαν “ανοίξαμε κεφάλι...”

Ερ.: Το θυμάστε αυτό το άτομο;

Απ.: Μαύρα ρούχα, καράφλας... Ήμουν στο λεωφορείο μέσα και λέω “τι έγινε παιδιά” και είπε “του ανοίξαμε το κεφάλι... ή “του ανοίξανε το κεφάλι”...

Ερ.: Κρατούσε κάτι;

Απ.: Νομίζω το κράνος στα χέρια του.

Ερ.: Τελικά μάθατε τι είχε συμβεί;

Απ.: Οχι τότε δεν έμαθα.

Ερ.: Σήμερα δεν μάθατε;

Απ.: Ε, μέχρι σήμερα έμαθα. Κάποιοι του ΠΑΜΕ, κάποιοι της Χρυσής Αυγής, κάποιοι από τα ναυπηγεία. Έτσι επιφανειακά απ' έξω. Από τον κόσμο που ρωτάμε με συναδέλφους. Δεν πήγα να ρωτήσω. Κοίταγα πολλά πράγματα εκείνη την ώρα, κοίταγα τον κόσμο, το λεωφορείο μου, δεν εστίαζα σε αυτούς που χτυπιόντουσαν και βαριόντουσαν...

• H δίκη διακόπηκε και συνεχίζεται αύριο στον Κορυδαλλό, με εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: