19.1.17

ΔΟΛ: γύρω γύρω χρέη και στη μέση οι εργαζόμενοι...

ΔΟΛΞεκινάμε από τα βασικά: Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Αυτή η άποψη αφορά πρώτα απ’ όλα τους...
πάνω από 400 εργαζόμενους του Συγκροτήματος. Και δεύτερον, η ύπαρξη και η εύρυθμη λειτουργία ενός ομίλου μέσων ενημέρωσης είναι καθοριστική για την ίδια τη δημοσιογραφική, πολιτική και δημοκρατική λειτουργία.

Πώς λύνονται όμως τα προβλήματα ενός ομίλου που έχει συσσωρευμένα χρέη περίπου 200 εκατ. ευρώ σε τράπεζες; Που η κυκλοφορία των εντύπων του έχει καταρρεύσει, όπως και όλου του Τύπου; Και που ο ιδιοκτήτης της έχει σοβαρά προβλήματα με τον νόμο;

Ο μόνος τρόπος είναι να επικρατήσει η νομιμότητα και να προκύψει ένα στρατηγικό σχέδιο για το σύνολο του Τύπου στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό, βέβαια, είναι εξαιρετικά μεγάλο και απαιτεί πολύ κόπο. Από κάπου όμως πρέπει να αρχίσει αυτή η διαδικασία.

Οι τρεις επιλογές, βάσει της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού ήταν:

α) Να βάλει ο ΔΟΛ «λουκέτο», να ενταχθεί σε καθεστώς πτώχευσης και εκκαθάρισης και να τεθούν εν αμφιβόλω δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας.
β) Να δοθεί μια προσωρινή λύση από τις τράπεζες, επιλογή όμως που κινείται εκτός νομικού πλαισίου (ή στα όριά του) και απλά θα διαιώνιζε τα προβλήματα που προξένησε το γνωστό «τρίγωνο της διαπλοκής».
γ) Να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτή, με παράλληλο «κούρεμα» των χρεών του.
Είναι προφανές ότι η τρίτη επιλογή είναι αυτή τη στιγμή η βέλτιστη. Οπως και όλα τα κόμματα, και το Μαξίμου αναγνώρισε αυτή την ανάγκη και θέλησε τις προηγούμενες εβδομάδες να ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στον άλλοτε κραταιό ΔΟΛ.

Υπήρξαν συζητήσεις και ενημέρωση αναφορικά με την ακριβή οικονομική κατάστασή του, τις απαιτήσεις των τραπεζών, αλλά και την εσωτερική κατάσταση.

Οι τελευταίες προσπάθειες

Παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη μια (σχεδόν άπελπις) προσπάθεια από την πλευρά Σταύρου Ψυχάρη να έλθει σε συνεννόηση με επιχειρηματίες. Παράγοντες της αγοράς έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι «ο Ψυχάρης έχει καλέσει σχεδόν όλους τους επιχειρηματίες, είτε αυτοί έχουν την οικονομική “επιφάνεια” να βάλουν λεφτά σε ένα πηγάδι είτε όχι».

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των συναντήσεων ήταν εξαιρετικά πενιχρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι επιχειρηματίες θεωρούσαν ότι η μόνη συμφέρουσα λύση είναι η δανειακή διευθέτηση του ΔΟΛ και κατόπιν η είσοδός τους με ένα ποσό της τάξης των 25-30 εκατομμυρίων.

Προ ολίγων ημερών υπήρξε επίσκεψη του Βασίλη Μουλόπουλου στα γραφεία του ΔΟΛ. Η Ν.Δ. μίλησε για τριμερή συνάντηση Ψυχάρη - Μουλόπουλου - Μπόμπολα, κάτι που επιβεβαιωμένα δεν ισχύει. Ο τρίτος, ο ισχυρός άνδρας του «Πήγασου» και συνέταιρος του Σταύρου Ψυχάρη στην εκτυπωτική «Ιριδα» και την «Τηλέτυπος», δεν ήταν παρών στη συνάντηση.

Ο δε δεύτερος είχε τότε πει ότι πέρασε να πει «ένα χρόνια πολλά στους παλιούς συναδέλφους του». Ωστόσο, εκεί ο επικεφαλής του ΔΟΛ πρότεινε στο πρώην διευθυντικό στέλεχος του ομίλου, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος πρόεδρο της «Αυγής» να επανέλθει στο Συγκρότημα.

Ο στόχος; Να αναλάβει το νευραλγικό κομμάτι της συνεννόησης με πολιτικές δυνάμεις, αλλά και της ανεύρεσης ισορροπιών εντός του ομίλου.

Δεν πρέπει να υποτιμάται άλλωστε ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΔΟΛ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο συγκροτημένες «ομάδες»: Η μία έχει επικεφαλής τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος δίνει τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για να διατηρήσει τη θέση του στη «μετά τις τράπεζες εποχή».

Η δεύτερη λέγεται ότι συσπειρώνεται γύρω από τον Αντώνη Καρακούση, διευθυντή του «Βήματος», στον οποίο πιστώνεται (ύστερα από συνεννοήσεις με την Εθνική Τράπεζα) το «ξεπάγωμα» λογαριασμού για την αποπληρωμή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Σε αυτό το σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει αποστάσεις.

Κορυφαία στελέχη του, όπως η Ράνια Σβίγκου («Στο Κόκκινο»), μιλούν για «μια καθαρά προσωπική επιλογή του Βασίλη Μουλόπουλου». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε και κάτι ακόμα πιο βασικό: «Τα προβλήματα του ΔΟΛ μπορούν να επιλυθούν σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος – αυτό είναι σαφές». Με άλλα λόγια, πρέπει να αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις -έκτακτες και μόνιμες.

Υπάρχει όμως και η πολιτική πτυχή η οποία αναδείχτηκε από τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του πολιτικού φάσματος και από τη συζήτηση στη Βουλή χθες (σελ. 4-5). Η πραγματική ανησυχία είναι αν η τοποθέτηση Μουλόπουλου σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής γραμμής του ΔΟΛ και τη στροφή του προς «φιλοκυβερνητική» κατεύθυνση. Αυτό το τελευταίο μένει να φανεί.

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Σταύρο Ψυχάρη

Τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επέβαλαν χθες με σύμφωνη γνώμη τους ο ανακριτής και ο αρμόδιος εισαγγελέας στον επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, μετά την απολογία του για ξέπλυμα και φοροδιαφυγή.

Ο Σταύρος Ψυχάρης απολογήθηκε ενώπιον του 13ου τακτικού ανακριτή της Αθήνας, για τα δύο κακουργήματα που του έχουν απαγγελθεί και αφορούν στη «τρύπα» περίπου 48 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκε ύστερα από έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών στα εισοδήματά του, από το 2000 και μετά, σύμφωνα με πόρισμα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης βρίσκεται υπόλογος στη Δικαιοσύνη καθώς αντιμετωπίζει κατηγορία για «επισφαλείς προσωπικές δανειοδοτήσεις ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ», μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου τον Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα εκκρεμεί η δίκη του για την υπόθεση των «πόθεν έσχες».

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία

Την υπαγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία αναμένεται να ζητήσουν τις επόμενες ημέρες -ίσως και ώρες- οι πιστώτριες τράπεζες.

Η διαδικασία προβλέπεται από τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και η αποδοχή της αίτησης από το αρμόδιο δικαστήριο σημαίνει ότι διατηρείται «ζωντανή» η επιχείρηση υπό διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις ώστε να εξυγιανθεί και να καταστεί βιώσιμη.

Ωστόσο, επειδή από την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου θα μεσολαβήσουν ακόμα και τρεις μήνες, αναζητείται, αναφέρουν οι πληροφορίες, τρόπος ώστε να λειτουργεί ο ΔΟΛ, να συνεχιστεί δηλαδή η έκδοση των δύο εφημερίδων («Νέα» και «Βήμα») αλλά και να αμείβονται οι εργαζόμενοι.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, «οι νομικές διαδικασίες δεν είναι ζήτημα λίγων ημερών. Υπάρχει ένας νεκρός χρόνος που μπορεί να λύσει πρόσκαιρα κάποια προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσει νέα, ίσως και μεγαλύτερα στο μέλλον»

Ενα σημαντικό ζήτημα, για παράδειγμα, είναι ποιος πληρώνει το κόστος εκτύπωσης των δύο εφημερίδων, που σήμερα γίνεται στην εκτυπωτική μονάδα «Ιριδα», μέτοχος της οποίας είναι κατά 50% η «Πήγασος» συμφερόντων Μπόμπολα και κατά 50% ο ΔΟΛ. Οι μετοχές της πρώτης αποτελούν εγγύηση για δάνεια και του ΔΟΛ έχουν περάσει στις τράπεζες.

Μέχρι λοιπόν να μπει ειδικός εκκαθαριστής -σύμφωνα με πληροφορίες, η Grant Thornton- θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ώστε να διασφαλίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, όπως οι τίτλοι «Τα Νέα», «Το Βήμα», χωρίς όμως να αυξάνονται υπέρμετρα οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές. Τραπεζικά στελέχη ξεκαθάριζαν και χθες, σε όλους τους τόνους, ότι «λύσεις χωρίς χρήματα δεν υπάρχουν».

Το «κίνημα» των αρθρογράφων

Η ένταση στα γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ξεκίνησε από την Τρίτη το βράδυ, γύρω στις 8, την ώρα δηλαδή που ανέβηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» η ανακοίνωση πως ο Βασίλης Μουλόπουλος θα «συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ». Ενας τοποτηρητής του ΣΥΡΙΖΑ στα «Νέα» και στο «Βήμα» με άλλα λόγια, ένας «απεσταλμένος» τρόπον τινά της κυβέρνησης, ο οποίος όμως γνωρίζει πολύ καλά το μαγαζί.

Κάποιοι αρθρογράφοι των «Νέων» σήκωσαν παντιέρα αντίστασης. «Κάτω η χούντα του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν στους διαδρόμους και πως «εμείς δεν θα γίνουμε “Πράβντα”». Απειλούσαν θεούς και δαίμονες, σκέφτηκαν κάποια στιγμή να μη δώσουν καν κείμενα. Τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές και η εφημερίδα κυκλοφόρησε κανονικά και με όλες της τις στήλες.

Χθες το πρωί οι δημοσιογράφοι που αντιδρούσαν στη... λύση Μουλόπουλου οργανώθηκαν περισσότερο. Κανόνισαν και μια σύσκεψη-συζήτηση για να συντονίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Το απόγευμα δε στα γραφεία των εφημερίδων έφτιαξαν κι ένα κείμενο-διακήρυξη που το περιέφεραν παλεύοντας να μαζέψουν υπογραφές.

«Ο προβληματισμός αυτός είναι εύλογος», έγραφαν, σημειώνοντας επιπλέον πως ο Βασίλης Μουλόπουλος δεν είναι μόνο ένας παλαιός συνάδελφος, αλλά «τα τελευταία χρόνια είναι κομματικό στέλεχος, ενώ έως χθες ήταν πρόεδρος της εφημερίδας “Αυγή”».

Πρόσθεταν δε πως αν κράτησαν ανοιχτά τα ΜΜΕ του ΔΟΛ δεν το έκαναν «για να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης από οποιοδήποτε κόμμα, ούτε σε οποιαδήποτε αλλαγή γραμμής που υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας. Το κάναμε γιατί πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ανεξαρτησία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, στον ιστορικό του χαρακτήρα και στο σύστημα ιδεών που υπηρέτησε αυτά τα σχεδόν εκατό χρόνια».

Δήλωναν μάλιστα... εγγυητές των αρχών που διαμόρφωσαν το κύρος του Συγκροτήματος. Στο κείμενο, που τελικά αποσύρθηκε γιατί κρίθηκε από τους περισσότερους εργαζομένους του ΔΟΛ διχαστικό, καλούσαν «τους αναγνώστες μας και τους φίλους που μας στήριξαν και μας στηρίζουν αυτή τη δύσκολη περίοδο να μη βιαστούν να παραδώσουν τον ΔΟΛ σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα», διασφαλίζοντας πως είναι αυτοί πρώτοι που θα κατάγγελλαν κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως οι αρθρογράφοι έφαγαν πόρτα από τους περισσότερους συναδέλφους τους στον ΔΟΛ.

Από την άλλη, μιλώντας το πρωί ο Βασίλης Μουλόπουλος στον «Alpha 98.8» διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να γίνει «ο ΔΟΛ όργανο του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι επέστρεψε στη Μιχαλακοπούλου ύστερα από παράκληση του κουμπάρου του Σταύρου Ψυχάρη. Ως γνωστόν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ συμπληρώνουν έξι μήνες απλήρωτοι, με κάποιους από αυτούς να δουλεύουν κανονικά και κάποιους άλλους, λιγότερους, να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ειδική τροπολογία μόνο με διακομματική συναίνεση

Στο ερώτημα εάν ετοιμάζεται τροπολογία που θα επιτρέπει την πληρωμή των εργαζομένων σε «προβληματικά» έντυπα ΜΜΕ κατευθείαν από λογαριασμούς των πρακτορείων διανομής, κυβερνητικοί παράγοντες απαντούσαν ότι «θα προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο μόνο εάν υπάρξει διακομματική συναίνεση». Συμπλήρωναν παράλληλα ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση με εκπροσώπους των τραπεζών για να βρεθούν τα βέλτιστα νομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, πρώην επιτελικά στελέχη του ΔΟΛ, σε δημόσια έκκλησή τους καλούν «την κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τις τράπεζες, τη Δικαιοσύνη και όλους τους συναρμόδιους φορείς να ανταποκριθούν στο ιστορικό καθήκον και να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της ιστορικής παρουσίας του ΒΗΜΑΤΟΣ, των ΝΕΩΝ και των άλλων ΜΜΕ του ΔΟΛ»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: