16.1.17

Αναζητείται ταυτότητα...

Οι κινήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον χώρο της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς, εκεί που...
κυριαρχούσε άλλοτε το παλαιό ΠΑΣΟΚ, δείχνουν μάλλον αντιστροφή της εικόνας που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια. Η τάση της πολυδιάσπασης φαίνεται ότι ανακόπτεται και δίνει τη θέση της στην επαναπροσέγγιση παλαιών συντρόφων.

Ο χώρος αυτός έφτασε στην κρίση και στην πολυδιάσπαση από πολλές και μακροχρόνιες αιτίες τις οποίες η κρίση διόγκωσε. Ο τρόπος που αντιμετώπισε τη βόμβα της κρίσης και στη συνέχεια η σύμπραξή του με τη Ν.Δ. τού έδωσαν τη χαριστική βολή - αν και είχαν τη βάση τους στην προγενέστερη μετατόπισή του σε νεοφιλελεύθερες θέσεις και πρακτικές.

Με δυο λόγια, η κρίση και η πολυδιάσπαση του ΠΑΣΟΚ οφείλονται στην απώλεια της ταυτότητάς του και στην αδυναμία του να παράγει πρωτότυπο, διακριτό και συνεκτικό πολιτικό λόγο, ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολυσυλλεκτικότητας, η οποία το διέκρινε από την αρχή.

Η τωρινή προσπάθεια επανασυσπείρωσης προκύπτει ως αναγκαιότητα από το γεγονός ότι η πολυδιάσπαση δεν απέδωσε οφέλη σε κανέναν ούτε δικαίωσε προσωπικές φιλοδοξίες απ’ όπου και αν προέρχονταν. Η κρίση μετέβαλε τόσο πολύ τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες προσεγγίζουν τις πολιτικές δυνάμεις ώστε η ιστορία των πολιτικών σχηματισμών και τα βαριά ονόματα των οποιωνδήποτε πολιτικών να μη συγκινούν πλέον.

Οι πολίτες έκαναν στην άκρη πρόσωπα και συμβολισμούς του παρελθόντος που κάποτε καθόριζαν πολιτικές συμπεριφορές. Συνεπώς οφείλουν να γίνουν πραγματιστές και οι πολιτικοί του χώρου που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον δρόμο τους, και πάλι, κάτω από κοινή στέγη.

Η πολιτική σπάνια λειτουργεί αθροιστικά και αυτό για πολύ μικρό διάστημα. Κατά κανόνα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αυτό που ενδιαφέρει εκείνους που αποφάσισαν να ενώσουν ξανά τον παλιό χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι το θετικό πρόσημο. Για να το καταφέρουν, πρέπει να πείσουν. Και γι’ αυτό δεν αρκούν τα πρόσωπα και οι κινήσεις που δηλώνουν «παρών».

Χρειάζεται μια νέα ελκυστική ταυτότητα και αντίστοιχος πολιτικός λόγος, τα οποία ακόμα δεν έχουν. Στις σημερινές συνθήκες όμως, δεν νοείται σύγχρονη Κεντροαριστερά ή Σοσιαλδημοκρατία με μέτωπο ενάντια στην Αριστερά. Και γι’ αυτό πρέπει να πείσουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: