24.1.17

Συζητήσεις, συνελεύσεις και μπλόκα...

 Αγρότες στην Αργολίδαεν όψει κινητοποιήσεων...

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες ημέρες για τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγείλει οι αγρότες. Οι...
συζητήσεις, οι συνελεύσεις και οι ζυμώσεις ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας, όπου μεταξύ των θεμάτων που λαμβάνουν υπ' όψιν είναι και οι καιρικές συνθήκες.

Η άποψη που φαίνεται να επικρατεί για την πλειονότητα των αγροτών είναι ότι δεν πρέπει να στηθούν πολλά μπλόκα σε κομβικά σημεία διαφόρων περιοχών ανά την Ελλάδα, αλλά να υπάρξουν λιγότερα και πιο ισχυρά, που θα ασκούν έντονη πίεση στην κυβέρνηση.

Επίσης προωθείται και η λύση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για όσους δεν έχουν μηχανήματα -τρακτέρ κυρίως.

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, με στόχο μεταξύ άλλων όπως λένε «η δική μας προσπάθεια θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για όλους τους άλλους που ακόμη τηρούν στάση αναμονής».

Κεντρική Μακεδονία

Πλέον έχει δημιουργηθεί η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, με τους μετέχοντες να διευκρινίζουν ότι η προσπάθεια που επιχειρείται δεν ενέχει «κομματική χροιά».

Σημειώνουν ότι στα ήδη ψηφισμένα μέτρα της κυβέρνησης, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προτάσεις που μπορούν να τους διευκολύνουν και να οδηγήσουν στην εξασφάλιση της επιβίωσης και γιατί όχι στην «περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Στην αποψινή τους συνάντηση προτίθενται να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο ημερομηνιών, όσο και για το πού θα στηθούν μπλόκα.

Βασικοί πυρήνες της προσπάθειας είναι Χαλάστρα, Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς, ενώ τα βασικά αιτήματά τους, τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.

Ανατολική Μακεδονία

Γενική συνέλευση έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα στην Επανομή οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με άλλους επαγγελματίες ή πολίτες.

Σύμφωνα με τον αγρότη Βασίλης Μαυροσκάς, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Επανομής αποφάσισαν σε προηγούμενη συνάντηση τους να κινηθούν αυτόνομα, στήνοντας το μπλόκο τους πιθανόν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), αλλά την τελική απόφαση θα καθορίσει η γενική συνέλευση των αγροτών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Τα τρακτέρ τους βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας χωρίς να δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».

Στις Σέρρες από τη Δευτέρα οι αγρότες κατεβάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Ζυμώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αγροτικό μπλόκο στο Γερακάρι

Στο Γερακάρι της Λάρισας έχουν παραταχθεί αγροτικά μηχανήματα από αγρότες της περιοχής της Αγιάς, ενώ αναμένουν ενίσχυση και από άλλους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα τρακτέρ στήθηκαν στην άκρη του δρόμου, όπου και παραμένουν, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν πρόκειται να μεταβούν στο κόμβο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο σημείο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου.

Κλειστός ο κόμβος της Ιονίας οδού στον Άγ. Δημήτριο

Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει από χθες το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας.

Έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.

Η τροχαία εξακολουθεί να κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων από παρακαμπτήριους δρόμους και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αναμένεται ενίσχυση του μπλόκου με κτηνοτρόφους και αγρότες.

Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ αύριο αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων.

Στο μπλόκο του Λούρου, στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ αύριο αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει τη περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: