18.1.17

Δεν αποδέχεται τον ελληνοκυπριακό χάρτη ο Ακιντζί...

Μουσταφά Ακιντζί
Οι χάρτες στους οποίους γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι ...
«ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι χάρτης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός. Δεν υπάρχει ούτε ένας Τουρκοκύπριος που θα αποδεχόταν τον χάρτη αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του σε πρόγραμμα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο χάρτης της τ/κ πλευράς πριν από την κατάθεσή του έχει γίνει αποδεκτός από όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, είπε ότι η λύση επί του θέματος θα δώσει στον κάθε Τουρκοκύπριο το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και είπε ότι η μόνη μορφή εκ περιτροπής προεδρίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή θα ήταν αυτή της μιας περιόδου για τους Τ/κ και των δύο περιόδων για τους Ε/κ.

Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι τα κατεχόμενα και η Τουρκία βρίσκονται πάντα σε στενή επικοινωνία και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη Τουρκία και «ΤΔΒΚ» έγιναν ένα.

Οι Τ/κ πάντα επιθυμούσαν την λύση του Κυπριακού όμως με σεβασμό στα δικαιώματά τους, πρόσθεσε και τόνισε ότι ενώ αν η ε/κ πλευρά και η ελληνική πλευρά εγκαταλείψουν τη φιλοσοφία «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» τότε θα είναι εφικτή η λύση.

Τουρκικός όρος οι εγγυήσεις και ο στρατός

Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων είπε σε περίπτωση λύσης οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παραμονή μέρους στρατευμάτων είναι όρος και ότι κατά το 2017 θα πρέπει να συζητηθεί πώς ο όρος αυτός θα γίνει πραγματικότητα.

Κατά τη συνέντευξή του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αυτό θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της Τουρκίας και «σε περίπτωση λύσης οι εντάσεις στην περιοχή θα εξαλειφθούν και τη θέση τους θα πάρουν οι συνεργασίες».

Είπε ακόμα ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα έχει προσφέρει πολλά οφέλη στους «πολίτες» και ότι θα μπορούσε όλο το νησί να ωφεληθεί από αυτό.

Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί Ε/κ επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί ότι μια συνεργασία με την Τουρκία έχει πολλά οικονομικά οφέλη ενώ σε περίπτωση λύσης θα μπορεί να γίνεται χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας.

Ν. Χριστοδουλίδης: Αναζητούνται κοινές προσεγγίσεις

Κοινές προσεγγίσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας που θα συσκεφθεί επί τρεις ημέρες στο Μον Πελεράν, δήλωσε στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συζήτηση που άρχισε σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων θα δείξουν πόσο κοντά βρισκόμαστε προκειμένου να οδηγηθούμε στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε.

Οι θέσεις θα ενταχθούν σε ένα έγγραφο, στο οποίο δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση ή ιδέα εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. Θα περιλαμβάνονται, σημείωσε, θέσεις από κάθε πλευρά επί όλων των πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς για την απουσία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Διάσκεψη, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελαν την παρουσία των μελών, αλλά δεν το επιθυμούσε η άλλη πλευρά.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι θα είναι παρόντα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μελλοντική διάσκεψη, καθώς έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην εφαρμογή της λύσης.

Για την ώρα, κατέληξε, δεν υπάρχει ημερομηνία σύγκλησης της διάσκεψης, η οποία θα λάβει τις πολιτικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: