12.1.17

Επί... χάρτου η κρίσιμη μάχη στη Γενεύη...

 για το Κυπριακό...

Το βράδυ ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή χαρτών για το Εδαφικό στη Γενεύη μεταξύ των δύο.

Ο...
Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την ανταλλαγή «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών».

Οι χάρτες κυμάνθηκαν στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν (μεταξύ 28,2% και 29,2%) και έτσι, μετά την επιτυχή ανταλλαγή, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 11:15 η αναμενόμενη Πολυμερής Διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. 


Η Λευκωσία, δεν εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένη με τους χάρτες που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, χωρίς όμως να αναφερθεί στα σημεία διαφωνίας, τα οποία κατέγραψε ο κ. Αναστασιάδης με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αύριο, Πέμπτη, αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, ενώ πρόσθεσε ακόμη πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα, εκπροσωπούμενη από τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ. 

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης

Τρεις είναι οι παράλληλες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης: 

Αυτή των ηγετών των δύο κοινοτήτων Αναστασιάδη και Ακιντζί παρουσία του Μπαρθ Άιντε, για το Εδαφικό, των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, καθώς και εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Δηλώσεις πραγματοποίησε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ανταλλαγή των χαρτών, με τις οποίες δήλωσε πως μπορεί αυτή να μην είναι μοναδική, είναι όμως σίγουρα η «καλύτερη περίπτωση» για να επιλυθεί το Κυπριακό.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Σε όσα χωρίζουν τις δύο πλευρές, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η επιστροφή πληθυσμού με την ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει λόγο για 90.000 άτομα και την τουρκοκυπριακή για 55.000.

Το ζήτημα των εγγυήσεων, που θα τεθεί στην σημερινή Πολυμερή Διάσκεψη είναι ένα δεύτερο αγκάθι με την Λευκωσία να θέτει ως κόκκινες γραμμές τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις εγγυήσεις, η μη ύπαρξη επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σύγκλιση, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, φαίνεται να υπάρχει στην τροποποίηση του συντάγματος, στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, στο περιουσιακό και τους μηχανισμούς επίλυσης δικαστικών διενέξεων.

Αν η έκβαση της Πολυμερούς διάσκεψης είναι θετική, δεν είναι απίθανο να υπάρξει συνέχεια την Παρασκευή, σε ανώτατο επίπεδο, με τη συμμετοχή Τσίπρα-Ερντογάν...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: