19.1.17

«Μετωπική» για ΔΟΛ-διαπραγμάτευση...

 με φόντο εκλογικά σενάρια...

Μπορεί χθες η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών να είχε θέμα το αγροτικό, ωστόσο η...
σύγκρουση αφορούσε τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, τη διενέργεια εκλογών, την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και το Κυπριακό. 

Οι τόνοι ήταν υψηλοί θυμίζοντας σχεδόν προεκλογική περίοδο, ενώ το κλίμα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας έδειχνε κάλπες και τα εκλογικά σενάρια αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει για πρόωρες εκλογές και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «θα μείνετε με το αίτημα για εκλογές να κοιτάτε απογοητευμένοι». 

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών του στο μέτωπο της 2ης αξιολόγησης μιλώντας για έξοδο απ΄το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και τονίζοντας πως η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα. «Η κυβέρνηση πιάνει τους στόχους του προγράμματος, η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και για τρίτο τρίμηνο καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθεί πολιτικά και μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης να έλθει ως «λευκός ιππότης» για να υλοποιήσει το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και να κάνει την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη. 

Σχετικά με το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας απήυθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να προσέλθει με σοβαρότητα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική. Σχετικά με το αγροτικό ζήτημα τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο και το γεγονός αυτό χαλάει το αφήγημα της ΝΔ. Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, την μείωση στο 13% του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες εισροών και το εργάσημο στην οικογενειακή εργασία. 

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ απαντώντας στην κριτική που είχε δεχθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. 

«Επί ενάμιση χρόνο ένα ιστορικό κι έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει συστηματικά στην πρώτη σελίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου, οι τράπεζες όμως δάνεια με αέρα δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση». 

Αναφορικά με την εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου στις προσπάθειες διάσωσης του ΔΟΛ, είπε ότι «επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση θέλουμε τάχα να κάνουμε καινούρια διαπλοκή». 

«Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από την πολιτική στα ΜΜΕ είναι ελεύθερη αγορά, με μας είναι Βόρεια Κορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως είναι η πιο επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση. Με αιχμή την οικονομία σημείωσε πως η β’ αξιολόγηση έπρεπε ήδη να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016 και τώρα πάει στην καλύτερη περίπτωση για τον ερχόμενο Μάρτιο, επισημαίνοντας πως «κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές του α’ εξαμήνου του 2015» και πως οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο αυτό επιφέρουν νέα πρόσθετα μέτρα. 

«Διαπραγματεύεστε με το ένα μάτι στραμμένο στους δανειστές και το άλλο στις συνιστώσες» είπε χαρακτηριστικά. Στην δευτερολογία του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει ένα «ιδιότυπο θέατρο με τους πιστωτές» καθώς ισχυρίζεται πως διαπραγματεύεται ενώ στην πραγματικότητα θα κάνει ότι της ζητήσουν οι δανειστές. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την χώρα στο δίλημμα «grexit ή μνημόνιο μακράς διάρκειας». 

Επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το έκτακτο επίδομα που έδωσε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους διάβασε απόσπασμα από την επιστολή Τσακαλώτου στην οποία αναφέρεται ότι «είναι μία παροχή που δόθηκε μία φορά και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε μονομερείς ενέργειες, αλλά σωστά και μελετημένα. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και μετά από πέντε μήνες έγινε μόνιμο μέτρο γιατί πείσαμε ότι ήταν σωστές, ενώ εσείς κάνατε μονομερείς ενέργειες και μετά από πέντε μέρες στέλνατε επιστολές μετάνοιας», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «θράσος και ψεύδος. Θέλει θράσος εσείς να εγκαλείτε τη Ν.Δ. ότι υποτάσσεται στους ξένους όταν βάλατε την υπογραφή σας για να πάει η περιουσία του κράτους για 100 χρόνια στο υπερταμείο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές λέγοντας πως οι «εκλογές δεν είναι πρόβλημα για την χώρα αλλά είναι λύση του προβλήματος της χώρας» και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παίξει «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΔΟΛ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως είναι «ο ορισμός της διαπλοκής». «Εσείς δεν κάνατε 4 μυστικές συναντήσεις με τον Ψυχάρη παρέα με μία γάτα; Αν κάτι χάλασε στη μοιρασιά, δεν είναι δικό μου πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά καλώντας τον Α. Τσίπρα να απαντήσει αν έγινε πρόσφατη συνάντηση Παππά – Μουλόπουλου – Ψυχάρη.

Σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την συνήθη πρακτική της υποσχέθηκε «τα πάντα στους πάντες» και τώρα ο πρωθυπουργός που ως αντιπολίτευση βρίσκονταν στα μπλόκα των αγροτών κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ. Παράλληλα, κατέθεσε συγκεκριμένο πρόγραμμα 9 σημείων για το αγροτικό. 

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξεπέλυσε σφορδρή επίθεση στην κυβέρνηση ξεκινώντας από τις εξελίξεις στον ΔΟΛ λέγοντας ότι η κυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ επιχειρεί να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ-ΔΟΛ χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως «γάτα Ιμαλαΐων». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο αγροτικό λέγοντας πως η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το αγροτικό εισόδημα σε αγροτικό επίδομα και κατέθεσε 12 σημεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σχετικά με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης η κ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση υπογράφει ότι της ζητούν οι δανειστές και το μόνο που καταφέρνει είναι να υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε πως η κυβέρνηση αν και δηλώνει πως διαπραγματεύεται σκληρά ετοιμάζει ήδη νέα πρόσθετα μέτρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης προειδοποιώντας ότι «ο λαός δεν θα αποδεχθεί μόνιμο κόφτη στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι λύση σημαίνει ένα ενιαίο κράτος, με μια κυβέρνηση, μια ιθαγένεια χωρίς ξένους προστάτες και χωρίς διχοτομικές λύσεις. Σχετικά με το αγροτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες διότι τους κρύβει πως σε ένα σάπιο καπιταλιστικό σύστημα η πρωτογενής παραγωγή υποτάσσεται στο συμφέρον των μεγαλεμπόρων, των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε και στα ΜΜΕ και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως δεν είναι αυτό που νομίζουμε σχετικά με τον ΔΟΛ ακολουθώντας τα πρότυπα της Βόρειας Κορέας και της Τουρκίας. Σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα σημείωσε ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και ότι οι Έλληνες παραγωγοί πλήττονται από την υπερφορολόγηση. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε «φιάσκο» την Σύνοδο της Γενεύης για το Κυπριακό τονίζοντας πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν κάθε Σύνοδο για να θέτουν νέες αξιώσεις. Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε λόγο για “τσάμπα μάγκες” της κυβέρνησης κατηγορώντας την πως δεν διαπραγματεύεται ουσιαστικά αλλά υπογράφει ότι της ζητάει ο κ. Σόιμπλε. Επίσης υποστήριξε πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να είχε πάει φυλακή για την αύξηση του ελλείμματος. «Και μόνο που υπέγραψε 3% έλλειμμα στο Μάαστριχτ και το πήγε 16% έπρεπε να πάει φυλακή» είπε χαρακτηριστικά...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: