19.1.17

«Δεν υπάρχει μη βιώσιμο χρέος στην ευρωζώνη»...

Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ)Σταθερή στη θέση της ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά...
τη συνεδρίαση της οποίας ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της δεν είναι βιώσιμο».

Όπως σημείωσε αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Όταν ρωτήθηκε αν μια απότομη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα βιωσιμότητας στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η Γερμανία, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν η ΕΚΤ, οι αποφάσεις της λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ίδια.
«Βλέπουμε για αύξηση επιτοκίων»

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησής τους στο μέλλον.

Όπως τόνισε, «τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν όταν θα ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της ευρωζώνης».

Ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ επί μακρόν, λέγοντας ότι έχουν ωφεληθεί όλες οι χώρες της ευρωζώνης, και η Γερμανία.

«Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών», είπε με έμφαση.
Κλασικά... μεταρρυθμίσεις

Η ΕΚΤ για ακόμη μία φορά επανέλαβε την έκκλησή της προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά.

Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και ότι θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Η ποσοτική χαλάρωση

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε επίσης ποια ομόλογα, που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν, εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η εξαίρεση αφορούσε ομόλογα, των οποίων η απόδοση ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, με την κίνηση αυτή γίνεται μία έμμεση διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα μπορούσε να διευρυνθεί περαιτέρω, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ θεωρεί ότι τόσο η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει όσο και η νομισματική πολιτική που ακολουθεί από το 2014 και μετά είναι επιτυχημένες και έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: