11.1.17

Στο Παρίσι με διπλή αποστολή...

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μισέλ ΣαπένΣυνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Παρίσι ο...
υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση εντάσσεται σύμφωνα στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση και στα δύο εκκρεμή ζητήματα.

Το ένα θέμα είναι πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Το δεύτερο το πότε θα αποφασίσουν ΔΝΤ και Βερολίνο να προχωρήσει η διαδικασία και να καταλήξουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην ίδια «αφήγηση» για το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Αύριο (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

Το βέβαιο είναι ότι Αθήνα και Βρυξέλλες επιθυμούν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε οι ακόλουθες αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ να μην καθυστερήσουν πέραν του Μαρτίου. Ειδάλλως, η επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα γίνει δυσκολότερη για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ημερομηνία της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα και όσο περνάει ο χρόνος οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς κινδυνεύουν να εξανεμιστούν.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης προκειμένου να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, όμως, έσπευσε να αποσαφηνίσει χθες ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Και δεν έδειξε αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες. Εάν, όμως, δεν σημειωθεί καμία κίνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη σύνοδο της 26ης Ιανουαρίου, όλες οι ελπίδες των Αθηνών θα πρέπει να μετατεθούν στην επόμενη σύνοδο, που θα συνέλθει στις 20 Φεβρουαρίου.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ μικρές. Και αυτό διότι στις 15 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί εκλογές στην Ολλανδία, με το ακροδεξιό κόμμα του Γιαν Βίλντερς να ανεβαίνει επικίνδυνα στις δημοσκοπήσεις και το σημερινό πρόεδρο της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ να κινδυνεύει να χάσει τη θέση του, ενώ ακολουθούν προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τον Σεπτέμβριο βουλευτικές στη Γερμανία...

Επίσης, με όλες αυτές τις εξελίξεις και την άνοδο του πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται κάτω από την πίεση του Βερολίνου να αλλάξει πολιτική στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η ελληνική πλευρά...

Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί κλίμα απαισιοδοξίας για το ελληνικό θέμα, το οποίο έχει προσκρούσει στο πείσμα και στη συνεχή διάθεση τιμωρίας των Αθηνών από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στη διαφωνία του με το ΔΝΤ όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: