24.1.17

Μακρόν στους FT...

Η Ευρώπη κρατά τη μοίρα της στα χέρια της...

Η Ευρώπη κρατά τη μοίρα της στα χέρια της, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την...
απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για Brexit από την Ε.Ε., τονίζει, σε άρθρο του στους Financial Times, ο κεντρώος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας και τέως υπουργός Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πολιτικός σημειώνει ότι η εθνική ανεξαρτησία έχει γίνει το σύνθημα της τρέχουσας περιόδου και ότι η εποχή που οι ελίτ κυβερνούσαν αυτοαναφορικά έχει περάσει.
Γι' αυτό και, σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, υπάρχει ανάγκη «να ξαναχτίσουμε τα θεσμικά και δημοκρατικά θεμέλια της Ευρώπης και να κάνουμε κατανοητό ότι οποιεσδήποτε υπερεθνικές εξουσίες, σε επίπεδο Ε.Ε., πρέπει να γίνονται κατανοητές από τους πολίτες της».

Αναφερόμενος στην ατζέντα οικονομικού προστατευτισμού του κ. Τραμπ, ο κεντρώος πολιτικός χαρακτηρίζει τον προστατευτισμό «αυταπάτη», καθώς χτυπά την ανάπτυξη και τελικά τους αδύναμους, αυτούς ακριβώς στους οποίους ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί.

Η απάντηση της Ευρώπης, σε περίπτωση ανάλογων κινήσεων από πλευράς ΗΠΑ, θα πρέπει να είναι ισχυρή και ανάλογου περιεχομένου, εκτιμά ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ τάσσεται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Άμυνας.

Προτείνει μάλιστα την ίδρυση ευρωπαϊκού ταμείου για αμυντικούς σκοπούς, ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη μάχη «με τον ολοκληρωτισμό και την τρομοκρατία»...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: