15.1.17

Xαμηλές προσδοκίες...

Με τις επαφές του άξονα Αθήνας – Λευκωσίας να είναι πυρετώδεις, την Τουρκοκυπριακή πλευρά να εμφανίζεται με σκληρές θέσεις σε πλήρη σύμπλευση με τα...
όσα διατύπωσε η Άγκυρα στη σύνοδο της Γενεύης, συνεχίζονται αυτή τη βδομάδα σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Τόπος συνάντησης θα είναι το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και οι επαφές θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η ομάδα των τεχνοκρατών, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παρουσιάσει, κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Ιανουαρίου, στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας. Στην ομάδα θα μετέχουν επίσης -από τουρκοκυπριακής πλευράς- ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρσκευόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office Τζόναθαν Άλεν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Πέτερ Σόρενσεν. Από πλευράς ΟΗΕ στο Μοντ Πελεράν θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, ο οποίος και θα έχει το ρόλο συντονιστή της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες αναμένονται χαμηλές, καθώς με σειρά δηλώσεων του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια ο Μουσταφά Ακιντζί κατέστησαν σαφές πως ο ρόλο της Άγκυρας, ιδίως στο θέμα των εγγυήσεων ζητούν να είναι σαφής, ενώ τα έριξαν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις της Γενεύης δεν απέδωσαν καρπούς.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο Ακιντζί επέμεινε στις θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία και στις τουρκικές εγγυήσεις, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον χάρτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στη Γενεύη. Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα περιλαμβάνεται στη λύση.

Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να τονίζει πως η Άγκυρα δεν έχει κανένα σκοπό να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο ενώ ανέφερε πως η Τουρκία θα είναι για πάντα στο νησί. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα πως «το έβαλε στα πόδια» στη Γενεύη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν συνεχείς και πυρετώδεις, ώστε να καθοριστεί μία ενιαία γραμμή για να αντιμετωπιστεί η άκαμπτη στάση της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα περίεργο δημοσίευμα του ευρωπαϊκού εντύπου ενημέρωσης Politico, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν θα παραστεί στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Και αυτό γιατί σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η ιστοσελίδα, προέβαλε υπερβολικές απαιτήσεις για αποχώρηση άμεσα των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Ωστόσο αυτό προκαλεί εύλογες απορίες καθώς, η εν λόγω τοποθέτηση είναι πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό. Όπως αναμενόταν, ο κ. Κοτζιάς απάντησε σε αυστηρό τόνο στο δημοσίευμα. «Αυτά περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο».

Σε εξίσου αυστηρό τόνο ήταν και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο τονίζει πως «ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: