7.2.17

Μέρκελ όπως Σόιμπλε...


Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ΕΕ των πολλών ταχυτήτων και των ομόκεντρων κύκλων είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται από...
τη δεκαετία του 1990. Η ιδέα είναι ότι στο κέντρο θα υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας χωρών που θα φεύγουν μπροστά οικονομικά και στην περιφέρεια θα αγκομαχούν όσες χώρες δεν αντέχουν τους κανόνες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με την ελληνική κρίση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ βρήκε νέα επιχειρήματα για να προωθήσει το σχέδιό του και τελευταία φαίνεται πως έχει πείσει την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί. Με δηλώσεις της μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μάλτα η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι σε επόμενη συνάντηση ηγετών, στην Ρώμη, όπου θα γιορταστούν τα 60 χρόνια από τη συνθήκη του 1957 με την οποία ιδρύθηκε η ΕΟΚ, μπορεί να γίνει κοινή δήλωση με τέτοιο περιεχόμενο.


Στο μεταξύ η γερμανική δεξιά έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα, αφού πιέζεται και από την ακροδεξιά της "Εναλλακτικής" και από την σοσιαλδημοκρατία του Σουλτς. Ομως δεν αποκλείεται να αναζητήσει διέξοδο μέσα από την υπόσχεση λιγότερης Ευρώπης όπου οι πλούσιοι και ισχυροί θα τιμωρήσουν τους αδύναμους.

Ανεξάρτητα από το τι σημαίνουν όλα αυτά για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τι θα φέρουν για τους λαούς των χωρών που δεν έχουν την προστασία των πολλών Α στην αξιολόγηση της οικονομίας τους αλλά και για την ποιότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, γεγονός είναι πως μετά το Brexit βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές του ευρωπαϊκού χάρτη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις. Για τη δική μας χώρα όλα αυτά σημαίνουν ότι πολλά δεν εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες και επείγει να γίνουν όσα δεν υπόκεινται σε ετεροκαθορισμό, σημαντικό ανάμεσά τους η προετοιμασία ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση επενδύσεων και την υπέρβαση των παθογενειών που εμποδίζουν την ανάκαμψη. Επείγει επίσης η ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που μοιράζονται κοινές αγωνίες, όπως η Ιταλία, για να μη βρεθούμε μόνοι όταν σηκωθεί ο κυκλώνας...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: