27.2.17

Ρήγας: Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ...

Ρήγας: Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ«Για πρώτη φορά επισήμως αναγνωρίζεται ότι ο φαύλος κύκλος της μονόπλευρης λιτότητας δεν αποτελεί τη μοναδική συνταγή για τη χώρα μας -και αυτό δεν το...
ισχυρίζεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Τα παραπάνω δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, κάνοντας την αποτίμηση των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup.

Άλλωστε, «η έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δικαίωσε την επιμονή μας για συνολική πολιτική συμφωνία», μια συμφωνία, η οποία «ακυρώνει τα σενάρια οικονομικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής αναταραχής και ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την οριστική αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας», υποστηρίζει. Καθώς, ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, «ως την παρουσίαση της τελικής συμφωνίας απαιτείται ψυχραιμία και άοκνη συνέχιση της συνολικής μας προσπάθειας», συστήνει ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο οποίος, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, στέλνει μήνυμα σε όσους καλλιεργούν σενάρια ενδοκυβερνητικής διάστασης: «Παρά τους ευσεβείς πόθους ορισμένων, τόσο η κυβερνητική λειτουργία όσο και η συνεργασία των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι απολύτως αρραγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται, επίσης, στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτική μας έχει ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019. Τότε θα θέσουμε τα πεπραγμένα μας στη διάθεση του ελληνικού λαού και θα κριθούμε για αυτά». Ενώ αποκαλύπτει και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης, αριστερής διεξόδου απέναντι στην αντικοινωνική δεξιά πολιτική. Η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Ρήγας.

Εξαπολύει, τέλος, επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «συμπεριφέρεται εδώ και μήνες σαν το κακομαθημένο μοναχοπαίδι της διαπλοκής», ενώ εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους «τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».

Ειδικότερα στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παρατηρώντας κανείς την πολιτική γεωγραφία δεν συμφωνείτε με τη διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο... φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρέπει να καλλιεργηθεί εκατέρωθεν το έδαφος για μια τέτοια προοπτική;», Ο κ. Ρήγας απαντά:

Σε ένα θεωρητικό πλαίσιο πολιτικών αρχών μια τέτοια διαπίστωση θα μπορούσε να είναι βάσιμη. Πλην όμως, η θέση που καταλαμβάνει κάθε κόμμα στον «χάρτη» της πολιτικής γεωγραφίας κρίνεται πρωτίστως από την πρακτική του και τον υπαρκτό πολιτικό προσανατολισμό του. Το ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, ευθύνες που αρνείται να αναγνωρίσει επιλέγοντας να συνεχίσει να συμπλέει με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ. Ακόμα και σε περιπτώσεις ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, όπως αυτή της ψήφισης της απλής αναλογικής, το ΠΑΣΟΚ προτίμησε ένα καιροσκοπικό μικροπολιτικό συμφέρον. Εσχάτως δε, η πρόεδρός του μιμήθηκε τον κ. Μητσοτάκη, ζητώντας εκλογές στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν και εσείς ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στη Γερμανία, η σοσιαλδημοκρατία συζητά με την αριστερά, προσπαθώντας αν μη τι άλλο να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι προοπτικές συνεργασίας. Στην Ελλάδα επιλέγουν ακόμα τη συμπόρευση με τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις, μακάρι αυτό να αλλάξει στο μέλλον αλλά αυτό μένει να το δούμε...

iefimerida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: