19.2.17

Μεγάλη διαδήλωση μέχρι να πέσει η κυβέρνηση της Αλβανίας...



Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η διαδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Τίρανα με σκοπό να μην διακοπή μέχρι την...
επίτευξη του στόχου, δηλαδή την ανατροπή του Ράμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της οποίας, ενώ τη νύχτα διαδηλωτές έμειναν σε σκηνές μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε υπό την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων κατά τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια σύμφωνα με τους διοργανωτές που διέψευσαν σχετικά σενάρια.

Βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης είναι η εξασφάλιση διεξαγωγής ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στις 18 Ιουνίου με προϋπόθεση την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Oι ομιλητές που πήραν το λόγο στη συγκέντρωση ζήτησαν εδώ και τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης για την κακή διακυβέρνηση της χώρας, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τα ναρκωτικά και άλλα.

Στο λόγο του ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλεζίμ Μπάσια, τόνισε ότι «με το Ράμα πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι πρόκειται για την απαρχή μιας δημοκρατικής επανάστασης στη χώρα με τη συμμετοχή όλων των Αλβανών στην οικουμένη.

Μπάσια

Πριν τη διαδήλωση ο Μπάσια είχε κάνει περιοδεία σε όλη τη χώρα | Ap Photo Hektor Pustina

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές για κακή διακυβέρνηση της χώρας, για φτώχεια, διαφθορά και ότι έχει μετατρέψει την Αλβανία σε μια τεράστια φυτεία κάνναβης που έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη, και καταγγέλλει πως με τα παράνομα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρόεδρος  του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), αλλά και πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Ντούλες, που εκπροσωπεί την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα και να ανατρέψει την «διεφθαρμένη» κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τήρησε ήπια στάση με τον Έντι Ράμα να μεταδίδει ζωντανά τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης μέσω προσωπικού του λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως, σχολίασε ότι πριν έξι χρόνια η κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης που διαδηλώνει, σκότωσε τέσσερις διαδηλωτές της τότε αντιπολίτευσης.

Σήμερα «δεν μπορεί να μην είμαστε περήφανοι που αυτή τη στιγμή στην ίδια πλατεία γίνεται διαδήλωση, χωρίς φράχτες, συρματοπλέγματα και χωρίς κανένα φόβο και πίεση από το κράτος», σημείωσε.


Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σαϊμίρ Ταχίρι, υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το χρόνο που η αστυνομία παραχώρησε για τη διαδήλωση, αλλά η αστυνομία θα μεριμνήσει για τους διαδηλωτές.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: