10.2.17

Αν φύγει ο δικτάτορας Σόιμπλε…


Στην Γερμανία συντελούνται σοβαρές πολιτικές αλλαγές. Η άνοδος της Σοσιαλδημοκρατίας από τη στιγμή που ανέλαβε την...
ηγεσία της ο Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ανγκελα Μέρκελ που πιέζεται πλέον ταυτόχρονα από τα δεξιά και από τα αριστερά της.

Ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κινείται αριστερότερα του προκατόχου του Ζ. Γκάμπριελ και έχει ταχθεί εναντίον της λιτότητας. Οι δεξιοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν για υπερβολική επιείκεια απέναντι στη χώρα μας και για ..ανάρμοστη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα.

Η προσπάθεια του Μ. Σουλτς είναι να θεραπεύσει τα τραύματα της παράταξής του από την κυβερνητική σύμπλευση με τους Χριστιανοδημοκράτες. Η δημοτικότητά του είναι υψηλή και, παρόλο που ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις κάλπες του προσεχούς Σεπτεμβρίου είναι πολύς, υπάρχει πιθανότητα η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να προέλθει από τη συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατίας με τους Πράσινους και την Αριστερά. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, το κόμμα του Μ. Σουλτς θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατμόσφαιρας είτε ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση είτε ως κυβερνητικός εταίρος.

Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό ζήτημα εμπλέκεται με τις γερμανικές εκλογές και οι γερμανικές εκλογές επηρεάζουν το ελληνικό ζήτημα. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει κάθε λόγο να είναι νευρική και παράλληλα να μη θέλει ελληνικό ατύχημα τους επόμενους μήνες. Ο Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένος με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη χώρα του και οι οποίες μπορεί να του στερήσουν την παραμονή στη θέση του μετά τις εκλογές.

Αλλά ας μη βιαστούμε να χαρούμε. Γιατί μπορεί φεύγοντας να εκτονώσει την οργή του προξενώντας μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που κάνει μένοντας. Έτσι γίνεται συχνά με τους δικτάτορες, όπως αποκάλεσε τον Γερμανό υπουργό η εφημερίδα  Tageszeitung...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: