4.2.17

Το ξεχαρβάλωμα…

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας δεν πέρασε τα στάδια ωρίμανσης, όπως έχει συμβεί με τις «έμπειρες» κοινωνίες της Ευρώπης. Δεν έλειψαν όμως οι...
ευκαιρίες να ενσωματώσει στις λειτουργίες της κανόνες που δοκιμάστηκαν και απέδωσαν, καθώς η συμμετοχή της στην ΕΕ ήταν μια ευκαιρία, και, μάλιστα, μια χρηματοδοτούμενη ευκαιρία…

Το πολιτικό μας σύστημα προτίμησε να κρατήσει στάσεις και συμπεριφορές από το μακρινό παρελθόν, όπου οι έννοιες της αξιοκρατίας και της αλήθειας είχαν μικρή αξία.

Η υποτίμηση αυτών των αξιών και η ανυπαρξία κανόνων είχαν και έχουν τα γνωστά αποτελέσματα, με κατάληξη την καθολική παρακμή.

Σε όλα τα μηχανήματα οι αστοχίες στη λειτουργία τους διδάσκουν, με αποτέλεσμα την αναζήτηση του τρόπου αποφυγής τους.

Τα μηχανήματα λειτουργίας μιας κοινωνίας είναι οι θεσμοί της.

Το τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι γνωστό: η όποια επιβίωσή της βασίζεται στο ότι κάποιοι κάνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν και όχι στη λειτουργία των θεσμών. Το παράξενο σ’ αυτή τη χώρα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, παρά μόνο για την προσαρμογή της λειτουργίας τους προς πολιτικό όφελος των κυβερνώντων.

Και η αντιπολίτευση;

Η κάθε φορά αντιπολίτευση στηλιτεύει αυτόν τον παραλογισμό και, όταν γίνεται κυβέρνηση, καταστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα ό,τι είχε απομείνει όρθιο.

Και οι πολίτες;

Οι πολίτες υποφέρουν από αμνησία και κριτική σκέψη. Θυμώνουν, εκτονώνονται και ξαναψηφίζουν αυτούς που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους.

Σε κρίσιμες στιγμές, οι κρίσιμες αποφάσεις απαιτούν συμπόρευση πολιτικής ηγεσίας και πολιτών, για να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα… σημερινό πρόβλημα!

Όταν η αλήθεια έχει αποσυρθεί από την πολιτική, όταν η αξιοπιστία έχει τραυματιστεί και όταν η ομάδα των ημετέρων έχει τον κύριο λόγο, οι μεγάλες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν και η χώρα σιγά-σιγά θα καταρρέει, κάτι που βιώνουμε σήμερα.

Και τώρα τι;

Η πνευματική ηγεσία και οι ενεργοί πολίτες να συγκροτήσουν κίνηση αφύπνισης, όχι με σκοπό την εξουσία, αλλά με στόχο την ενημέρωση: για την αλήθεια, την αξιοκρατία, τη λειτουργία των θεσμών.

Αν αυτό το ξεχαρβάλωμα συνεχιστεί, αυτή η πατρίδα δεν έχει μέλλον…

Χρήστος Β. Μασσαλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: