24.2.17

«Γιατί όχι συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ...»

Γιώργος Κατρούγκαλος«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν θα είναι περίπατος», εκτιμά ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαβεβαιώνει όμως ότι η...
συμφωνία με τους δανειστές δεν θα πλήττει τα φτωχότερα στρώματα λόγω των αντισταθμιστικών μέτρων. Για το ασφαλιστικό υποστηρίζει ότι δεν θα επηρεαστεί, αλλά εφόσον χρειαστούν παραμετρικές αλλαγές, θα γίνουν με κριτήρια κοινωνικής προστασίας.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα στη χώρα μας, αν και χαρακτηρίζει αξιόπιστο σύμμαχο τους ΑΝ.ΕΛΛ., δεν απορρίπτει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, με την προϋπόθεση να απομονωθούν τα στελέχη του εκείνα «που εξακολουθούν να αλληθωρίζουν προς τη Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη».

• Tελικά, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα υπάρξει προληπτική νομοθέτηση μέτρων που συνεπάγονται πιθανότατα και νέα βάρη για την κοινωνία. Πώς συμβιβάζεται αυτή η υποχώρηση με τη θέση σας ότι δεν θα δεχτείτε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα;

Καταλήξαμε σε συμφωνία, ακριβώς επειδή εξασφαλίσαμε τη δημοσιονομική της ουδετερότητα, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα. Οσα μέτρα συνεπάγονται δημοσιονομική επιβάρυνση θα αντισταθμίζονται με αντίθετα εξισορροπητικά μέτρα ελάφρυνσης βαρών ή πρόσθετων κοινωνικών παροχών. Θα προσπαθήσουμε και στο πλαίσιο αυτό να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, χωρίς να πλήξουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους.

• Ακόμη κι αν υπάρξουν -όπως λέτε- αντισταθμιστικά οφέλη ή αντίμετρα, υπάρχει -πιστεύετε- περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στο αφορολόγητο ή στις συντάξεις;

Κατ’ αρχάς, κανένα μέτρο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ούτε πρέπει να προεξοφλείται. Το κρίσιμο είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά τα αντισταθμιστικά μέτρα να είναι θετικό για τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα, να κατανέμει τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια.

Για παράδειγμα, προφανώς η μείωση του αφορολογήτου πλήττει κυρίως τα κατώτερα μεσαία στρώματα, μία όμως μεγάλη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή ή του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να εξισορροπήσει ή και να αντιστρέψει τις απώλειες αυτές.

• Ειδικά για τις συντάξεις, δεν υποτίθεται ότι το θέμα του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος είχε λυθεί επί υπουργίας σας;

Το ασφαλιστικό ήταν το βασικό θέμα της πρώτης αξιολόγησης και είχε πράγματι κλείσει, παρά τη δυσαρέσκεια του ΔΝΤ. Η ουσία της μεταρρύθμισης, ίδιοι κανόνες για όλους και εθνική σύνταξη, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να επηρεαστεί, γιατί η ορθότητά της δεν αμφισβητείται. Αν χρειαστούν παραμετρικές αλλαγές, αυτές θα γίνουν με κριτήριο πάντα την προστασία των πιο αδύναμων.

• Παραμένουν όμως και πολλά αδιευκρίνιστα σημεία... Λέγατε για συνολική συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για την ποσοτική χαλάρωση. Τι θα γίνει με αυτούς τους στόχους;

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν θα είναι περίπατος. Πρόκειται όμως να διευκολυνθεί από την καλή πορεία της πραγματικής οικονομίας. Αυτή επέτρεψε να φτάσουμε σε έναν τίμιο συμβιβασμό, παρά την -ελάχιστα κρυμμένη- επιθυμία των γνωστών ακραίων κύκλων να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες κρίσης για τη χώρα μας.

• Η λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 θα ήταν μια καλή ευκαιρία για προσφυγή στις κάλπες;

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Και το Σύνταγμα αυτό προβλέπει και το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει.

• Πάντως, η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι όσο παραμένετε, η χώρα ζημιώνεται...

Η Ν.Δ. ανησυχεί γιατί σταδιακά μεν αλλά σταθερά αποσαθρώνεται το καθεστώς της διαπλοκής στο οποίο στήριζε την εξουσία της. Πέραν τούτου, οι διαφορές μας με τη Ν.Δ. είναι ταξικές, το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζουμε εμείς είναι, παρά τους περιορισμούς των μνημονίων, αντιδιαμετρικό από το δικό της.

Οταν, για παράδειγμα, το κόμμα αυτό επαγγέλλεται φοροαπαλλαγές και μείωση κρατικών δαπανών, αποκρύπτει ότι κάτι τέτοιο μεταφράζεται αναγκαστικά σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία) και παροχών. Εμείς, αντιθέτως, μοιράσαμε τα βάρη της κρίσης πιο δίκαια και αυξήσαμε τις δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης. Με την ανάκαμψη της οικονομίας θα μοιράσουμε δίκαια και τα κέρδη από την ανάπτυξη.

• Στο ευρωπαϊκό πεδίο, παρατηρούμε μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να ξαναμιλήσει στο ακροατήριό της. Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη πού είναι;

Η γενικευμένη πλέον αμφισβήτηση της ορθοδοξίας της λιτότητας οφείλεται εν πολλοίς στην κριτική της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε συγγενικά με αυτήν αυθόρμητα κινήματα αντίστασης, όπως οι indignados και οι πλατείες.

Χωρίς αυτά, χωρίς την άνοδο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς την ελληνική και την πορτογαλική περίπτωση, οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη δεν θα αποφάσιζαν την απαγκίστρωσή τους από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού. Η ελπίδα έγκειται ακριβώς στη δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων και της Οικολογίας, που θα αποτελέσει τη νέα πλειοψηφία.

• Σε ελληνικό επίπεδο, πώς θα βλέπατε μια μελλοντική προγραμματική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ο πρωθυπουργός είναι πλέον συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Αυτό εξαρτάται απολύτως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια αξιόπιστη συμμαχική δύναμη στην προσπάθεια για μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Αν απομονωθούν εκείνες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να αλληθωρίζουν προς τη Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη, γιατί να μην υπάρξει και στην Ελλάδα μια αντίστοιχη συμμαχία;

• Και σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ., ήταν συγκυριακή ή στρατηγικού χαρακτήρα; Θα μπορούσε να τριτώσει;

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποδείχθηκαν αξιόπιστος σύμμαχος, παρά τις σημαντικότατες ιδεολογικές μας διαφορές, ακριβώς γιατί έχουν ταύτιση πολιτικής με εμάς στα δύο κρισιμότερα διακυβεύματα της εποχής: τη μάχη κατά της διαπλοκής και κατά του νεοφιλελευθερισμού...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: