19.2.17

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μαδούρο καλεί σε «εκλογική εξέγερση» το λαό της Βενεζουέλας...

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μαδούρο καλεί σε «εκλογική εξέγερση» το λαό της Βενεζουέλας
Ο φυλακισμένος Bενεζουελανός αντιπολιτευόμενος Λεοπόλντο Λόπες κάλεσε σε μια «εκλογική εξέγερση» με μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες στο Καράκας στη...
διάρκεια διαδήλωσης περίπου 2.000 ανθρώπων.

Η έκκληση του Λόπες, την οποία απηύθυνε από το κελί της στρατιωτικής φυλακής του Ράμο Βέρντε όπου κρατείται, έγινε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Τετάρτη την άμεση απελευθέρωσή του.

Στο μήνυμά του, ο Λεοπόλντο Λόπες διαμαρτύρεται κατά της απόφασης του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) να αναβάλει για φέτος, σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί, τις εκλογές κυβερνητών, που ήταν προγραμματισμένες για τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προωθήσουμε και να οργανώσουμε την εξέγερση των ψήφων», δηλώνει ο αντιπολιτευόμενος. «Αν το CNE συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, θα οργανώσουμε τις εκλογές εμείς οι ίδιοι».

Ο Λόπες προτείνει στο μήνυμά του ο συνασπισμός της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), να οργανώσει τον Μάρτιο «μια μεγάλη λαϊκή διαβούλευση στη διάρκεια της οποίας ο κόσμος θα ψηφίσει και θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές το 2017».
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2018.

Ηλικίας 45 ετών, ο Λόπες, ο οποίος είναι μία από τις κύριες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στην εξουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μπήκε χθες στον τέταρτο χρόνο της φυλάκισής του.

Ο Λόπες συνελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου 2014 και καταδικάσθηκε το 2015 σε κάθειρξη 14 ετών ως ένοχος για προτροπή σε βία κατά τις διαδηλώσεις υπέρ της παραίτησης του προέδρου Μαδούρο. Σαράντα τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τις διαδηλώσεις αυτές οι οποίες είχαν διαρκέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2014.
Η δικαιοσύνη επικύρωσε οριστικά την Πέμπτη την καταδίκη του σε κάθειρξη 14 ετών.

Το μήνυμα του Λεοπόλντο Λόπες αναγνώσθηκε μπροστά σ' ένα πλήθος περίπου 2.000 ανθρώπων από τον Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η σύζυγος του αντιπολιτευόμενου, η Λίλιαν Τιντόρι, η οποία είχε γίνει δεκτή την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε χθες Σάββατο πορεία με περίπου 200 άτομα σε μια μεγάλη αρτηρία του ανατολικού Καράκας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες την απελευθέρωση περίπου εκατό βενεζουελανών «κρατουμένων συνείδησης», μεταξύ των οποίων και του Λόπες.

Ο ασταμάτητος πόλεμος του Μαδούρο στα ΜΜΕ

Ενας ασφυκτικός κλοιός έχει στηθεί στη Βενεζουέλα γύρω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να φτάνει στο σημείο να ρίχνει μαύρο σε κανάλια όταν κάτι δεν του είναι αρεστό. Τελευταίο επεισόδιο στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει ο Μαδούρο στα ΜΜΕ είναι αυτό με το CNN Espanol.

Η κυβέρνησης της χώρας διέταξε τέλος στη μετάδοση του ισπανικού CNN, προσθέτοντας μ’ αυτή της την κίνηση, άλλο  ένα απαγορευμένο μέσο, στη μακροσκελή λίστα της.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Βενεζουέλας διέταξε «την άμεση αναστολή των εκπομπών» κατηγορώντας, αυτή τη φορά, το δίκτυο ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει την ειρήνη και τη δημοκρατική σταθερότητα» της Βενεζουέλας με τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» που «παραποιούν την αλήθεια και καλύπτουν τα γεγονότα» και συμβούλευσε τους ανθρώπους των Μέσων να «παρέχουν έγκαιρη και αληθή πληροφόρηση στον λαό, προσαρμοσμένη στις αρχές της κοινωνίας της Βενεζουέλας». 

«Η πέτρα του σκανδάλου»

Η αφορμή για το μαύρο του δικτύου φέρεται να είναι ένα ρεπορτάζ που δημοσίευσε και αφορούσε την πώληση παράνομων διαβατηρίων από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, στο Ιράκ. 

Η έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και επίκεντρό της ήταν οι ισχυρισμοί ότι διαβατήρια και βίζες της Βενεζουέλας πωλούνταν σε ανθρώπους στο Ιράκ, ορισμένοι εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα μ’ αυτό το ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ελ Ασαμί, φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση 173 διαβατηρίων, τα οποία αναφέρεται ότι χορηγήθηκαν ακόμα και σε μέλη της Λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και από πολλές άλλες δυτικές χώρες.

Ο Ταρέκ Ελ Ασαμί έχει επίσης κατηγορηθεί από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ιμπεριαλιστική επίθεση».

Η θέση των δημοσιογραφικών ενώσεων της Βενεζουέλας

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Βενεζουέλας καθώς και οι ΜΚΟ ζητούν από την κυβέρνηση την επανεξέταση του μέτρου της αναστολής σήματος τόσο στο CNN όσο και σε άλλα κανάλια που έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς όπως ισχυρίζονται «η ελευθερία της έκφρασης, του λόγου και της επικοινωνίας είναι δικαιώματα που πρέπει να διατηρηθούν και να γίνουν σεβαστά».  

Μπορεί η επίσημη αιτιολογία για το «μαύρο» του CNN να είναι είναι η παραποίηση της αλήθειας, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι πολλές φορές τα ρεπορτάζ τους, ενοχλούσαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μαδούρο έχει προχωρήσει σε κλείσιμο πολλών ιδιωτικών ενημερωτικών καναλιών και εφημερίδων. 

Επιπλέον όπως καταγγέλλουν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Βενεζουέλα, λόγω της πολιτικής του Νικολάς Μαδούρο, να μη δίνει δημοσιογραφικό χαρτί στις εφημερίδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του -μιας και έχει το μονοπώλιο-, τουλάχιστον 25 εφημερίδες έχουν κλείσει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα.  Πρόκειται φυσικά για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο, καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, τις «ενοχλητικές» εφημερίδες στο λουκέτο. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Τύπου της Βενεζουέλας (IPYS) «πολλοί δημοσιογράφοι, στους οποίους επιβλήθηκε αυτολογοκρισία, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τη δουλειά τους, λόγω της αλλαγής πολιτικής γραμμής στα μέσα ενημέρωσης όπου εργάζονταν».

Πλήθος λουκέτων στα ΜΜΕ

Αυτή τη στιγμή το καθεστώς του Μαδούρο φαίνεται ότι ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ στη χώρα. 

Το μαύρο στο CNN espanol είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην ακραία πολιτική του Μαδούρο για τα ΜΜΕ. Πριν από αυτό έχουν προηγηθεί το κλείσιμο των καναλιών RCTV (Radio Caracas Television), του NTN24, Al Jazeera καθώς και του NCR.

Πέρα φυσικά από το κλείσιμο των καναλιών αυτών, ο Μαδούρο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς ανακάλυψε την πιο έξυπνη συνταγή για να μπορεί να ελέγχει πλήρως τα  Μέσα και την ενημέρωση. Όσες επιχειρήσεις Μέσων κατάφεραν να διασωθούν από το λουκέτο, βρέθηκαν όλως περιέργως να συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας μέχρι και δικαστικές διώξεις και δημόσιες απειλές, μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες και ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Βενεζουέλα, τα οποία ασκούσαν έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση, άλλαξαν, μυστηριωδώς, ιδιοκτησιακό καθεστώς και ακόμα πιο μυστηριωδώς σταμάτησαν να ασκούν κριτική στο καθεστώς του Μαδούρο. 

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: