24.2.17

Η CETA και η φέτα έρχονται στη Βουλή…

Αποτέλεσμα εικόνας για Η CETA και η φέτα έρχονται στη Βουλή…H CETA θα έρθει στη Βουλή για επικύρωση. Με δεδομένο το λάθος από την ελληνική πλευρά, η τελική κύρωση δεν είναι αυτή που θα...
ήθελε η Ελλάδα, αυτή που θέλει η ελληνική οικονομία, δηλαδή να προστατευτεί η φέτα με όρους που να διατηρούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναικού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και υπογράμμισε ότι: «Περιττεύει να πούμε ότι η φέτα είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, έγινε λάθος χειρισμός πριν 3-4 χρόνια και με ευκολία έπεσε μια υπογραφή».

Όπως είπε, θα έπρεπε η Ελλάδα να κάνει τις κινήσεις που έκαναν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι και προστάτευσαν τα δικά τους τυριά. «Η ευθύνη του υπουργού που με ευκολία υποχώρησε σε τέτοια θέματα, είναι ένα μείζον ζήτημα. Είμαστε εύκολοι να συζητούμε για την κρίση, αλλά την αποσυνδέουμε από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, πολύ δε περισσότερο από την κτηνοτροφία που αποτελεί κάθετο στρατηγικό πλεονέκτημα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλαρης.


Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι το ζήτημα της φέτας είναι αντικειμενικά σοβαρότατο οικονομικό θέμα, καθώς έχει αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους με το αντικείμενο, και συμπλήρωσε: «Αυτή θα είναι η συζήτηση τις επόμενες ημέρες, δεν έρχεται στην ελληνική βουλή για να πάρει τυπικά επικύρωση, αλλά να πούμε εάν συμφωνούμε ή όχι».

Για το ίδιο θέμα η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών φέτας διασφαλίζονται πλήρως, υπογραμμίζοντας πως η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο αφορά την απόφαση της Κομισιόν για την ελεύθερη εμπορική διασύνδεση ΕΕ-Καναδά. «Σε όλο το κείμενο συμφώνησε ο Γιώργος Σταθάκης [...] το κείμενο έχει ολοκληρωθεί και δεν αλλάζει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν το ίδιο κείμενο» είπε η κ. Σπυράκη.

Διευκρίνισε, πάντως, για τους παραγωγούς του Καναδά ότι «στα άρθρα 20 και 21 αναφέρεται ότι δικαίωμα να παράγουν φέτα έχουν όσοι παρήγαγαν μέχρι τις 18/10 2013. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν στο προϊόν "τύπου", "απομίμηση φέτας" και "made in Canada"». Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει κάνει ειδική έκδοση για την προστασία της ελληνικής φέτας. «Με τη συμφωνία, ο Καναδάς αναγνωρίζει σε 145 προϊόντα ονομασία προέλευσης που δεν αναγνώριζε πριν, μεταξύ αυτών αναγνωρίζει την ελληνική φέτα και άλλα 4 τυριά» σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Τίποτα δεν είναι ιδανικό και όλα είναι συμβιβασμός» είπε, ενώ καταλόγισε λαϊκισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως είπε- στο ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφισαν και στο εθνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν το ίδιο κείμενο, το οποίο -επανέλαβε- έχει την υπογραφή τού τότε υπουργού οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Καταλήγοντας, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να πάψουν να παίζουν τις κουμπάρες».

Πάντως, η κ. Σπυράκη εκτίμησε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τους σοβαρούς Έλληνες παραγωγούς. «Έχουμε θετικό ισοζύγιο στον Καναδά, να σταματήσουμε επιτέλους να κυνηγάμε την ουρά μας, υπάρχουν τυριά πολύ υψηλής ποιότητας και έχουν και απομιμήσεις, υπάρχει η παρμεζάνα και το "τύπου παρμεζάνα"» σημείωσε και εμφανίστηκε βέβαιη ότι η ελληνική φέτα μπορεί να ανταγωνιστεί την παγκόσμια αγορά με αξιώσεις...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: