18.3.17

Τα «μυστήρια» στη δίκη Ζίμενς...


Το πρόβλημα όλων στη συνεχιζόμενη δίκη της Ζίμενς (ποιοι είναι οι όλοι: εισαγγελέας, συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και δικαστήριο) είναι πώς...
θα αποβληθεί η πολιτική αγωγή της «Δικαιοσύνης για Ολους» (το οποίο και «επετεύχθη») ώστε να μην αναγνωσθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που προσκόμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να αποδείξει τη ζημιά που έχουν υποστεί οι Ελληνες πολίτες από τη γερμανική εταιρεία αλλά και να φανεί η δράση της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Είναι χαρακτηριστικές οι ευχαριστίες του συνηγόρου υπεράσπισης του φυγόδικου Μ. Χριστοφοράκου προς την εισαγγελέα της έδρας: «Ευχάριστη έκπληξη να προτείνει την αποβολή της πολιτικής αγωγής»(!). Οι πολίτες δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτική αγωγή για ένα τεράστιο σκάνδαλο, αφού και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων και η εισαγγελέας συμφωνούν ότι η παρουσία των πολιτών είναι «εκτός προγράμματος»...

Ας διαβάσουμε σ’ αυτό το σημείο τη γνωμάτευση του επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Ζιούβα, ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τη δράση του κατά της διαφθοράς και για το δικαίωμα των πολιτών να παρίστανται ως πολιτική αγωγή σε δίκες διαφθοράς.

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2005 και κυρώθηκε με τον νόμο 3666/2008, οπότε και ενσωματώθηκε εξ ολοκλήρου στην ελληνική έννομη τάξη.

Οι διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης αποτελούν πλέον ελληνικό νόμο με υπερνομοθετική ισχύ κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, που κατισχύει κάθε αντίθετης διάταξης νόμου. Τα όργανα της ελληνικής πολιτείας οφείλουν να εφαρμόζουν τη Διεθνή Σύμβαση και να ερμηνεύουν κάθε σχετικό νόμο σε συμφωνία με το υπερνομοθετικής ισχύος διεθνές δίκαιο».

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της Σύμβασης; Μα, η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Διαβάζουμε στη γνωμάτευση: «Για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας η Σύμβαση υποχρεώνει τα κράτη-μέρη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα,να εξασφαλίζουν με κάθε κατάλληλο μέσο την επαρκή συμμετοχή των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 της Σύμβασης προβλέπεται η υποχρέωση της Ελλάδας να εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή ιδιωτών και ομάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως φορείς της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις με βάση τις κοινότητες, στη μάχη κατά της διαφθοράς».

Απτόητη η κ. Κωνσταντοπούλου δηλώνει: «Θα είμαστε και αύριο εκεί! Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να δίνουν το “παρών”. Μόνο με την παρουσία μας θα αναδείξουμε το δικαστικό σκάνδαλο που εκτυλίσσεται στην πλάτη μας».

Είναι πασιφανές ότι η παρουσία των πολιτών ενοχλεί πολλούς· γιατί τάχα; Ποιος δεν θέλει να λάμψει η αλήθεια; Γι’ αυτήν δεν κόπτονται άπαντες; (Απαντες;)...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: