28.3.17

Τζανακόπουλος: Στόχος μια κοινά αποδεκτή λύση...

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζανακόπουλος
... πέρα από παράλογες απαιτήσεις...
«Η ευρεία στήριξη στις θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στη Ρώμη, συναινεί σε μια...
κατάληξη των διαπραγματεύσεων προς όφελος του κόσμου της εργασίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Συνεχίζουμε εντατικά, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Σε μια προσπάθεια να χρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση τις καθυστερήσεις, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ -εκούσια ή μη- λησμονούνται στο δημόσιο διάλογο. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δις μέτρα περαιτέρω λιοτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης. Εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δις επιπλέον μέτρα λιτότητας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα: Μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

«Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Όσο όμως πεπερασμένος είναι ο χρόνος, άλλο τόσο πεπερασμένες είναι και οι αντοχές τις ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα» είπε.

Παράλληλα κάλεσε «όσοι , επικαλούμενοι την ανεξαρτησία τους, θεσμικοί παράγοντες επιλέγουν να αναπαράγουν το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν:»

1. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε στα 3,6 δις μέτρα του ΔΝΤ το Δεκ του 2015;

2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αν δεχόμασταν μέτρα λιτότητας 4,5 δις το 2018 & το 2019;

3. Είναι η ελληνική κυβέρνηση ή το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ που για λόγους εσωτερικής πολιτικής αρνούνται τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελλ. χρέους;

4. Είναι η παρούσα κυβέρνηση αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα 2010-2014 που εκτίναξαν το ελληνικό χρέος από 120% σε 180%;

«Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Ακόμα και αν διαφεύγουν από επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν...» είπε.

Επίθεση στη ΝΔ

«Ενώ εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται διαρκώς μεταξύ φαιδρότητας και καταστροφολογίας» σημείωσε εξαπολύοντας πυρά κατά της ΝΔ

«Φαιδρότητα το ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τμήμα δανειστών επιδιώκει να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας.... Καταστροφολογία κάθε λέξη και πράξη της ΝΔ όσο βλέπει πως απομακρύνονται τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία έχει επενδύσει. Ο κ. Μητσοτάκης να μη λέει άλλα μέσα και άλλα έξω διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι δεν θα αλλάξει ούτε λέξη από όσα συμφωνηθούν» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει με παρρησία να πει όχι μόνο ότι δε θα ψηφίσει αλλά και ότι θα καταργήσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και τον αγώνα ώστε να διορθώσει τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τόσο η ΝΔ όσο και όσοι από τους δανειστές επιλέγουν το δρόμο της διαρκούς καθυστέρησης πέρα και έξω από κάθε συμφωνία και λογική» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα κλεισίματος της αξιολόγησης εντός της εβδομάδας, ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει σημείωσε ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς ωστόσο να μεταθέσει το πρόβλημα. «Επιδιώκουμε μια συνολική λύση...» είπε. 

«Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε φάση όπου η ρύθμιση του χρέους δεν έχει αποφασιστεί είναι λογικό να εκφράζονται ανησυχίες» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια στελεχών της κυβέρνησης για κίνδυνο 4ου μνημονίου. «Σύντομα θα υπάρξει η τεχνική συμφωνία αλλά και συγκεκριμενοποίηση των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έτσι ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE» σημείωσε.

Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ σημείωσε ότι ορόσημο για το χρέος είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ.

Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανόν η κυβέρνση να ψηφίσει κάποια μέτρα μεταξύ τεχνικής συμφωνίας και μέτρων για το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: