24.3.17

Άνθρωπος του Τραμπ διακινούσε χρήματα μέσω Κύπρου...

Άνθρωπος του Τραμπ διακινούσε χρήματα μέσω Κύπρου
Χθεσινό δημοσίευμα του «Associated Press» φέρει τον Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, να διακινεί χρήματα μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με το...
δημοσίευμα στη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν εμπλακεί και οι κυπριακές αρχές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πράκτορες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ απέκτησαν πρόσφατα πληροφορίες για εξωχώριες οικονομικές συναλλαγές στις οποίες εμπλέκεται και ο Πολ Μάναφορτ. Οι πληροφορίες για τις συναλλαγές του Μάναφορτ παραδόθηκαν νωρίτερα φέτος στους Αμερικανούς πράκτορες που εργάζονται στο τμήμα Financial Crimes Enforcement Network του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ από ερευνητές στην Κύπρο μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών, ανέφερε πηγή που γνωρίζει σχετικά, μιλώντας ωστόσο στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια για την ποινική έρευνα.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ο κορυφαίος λειτουργός της Δικαιοσύνης στο νησί, ενημερώθηκε για το αίτημα των αμερικανικών αρχών», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Εκπρόσωπος του Μάναφορτ δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις του «ΑΡ».

Δεν ήταν επίσης αμέσως σαφές ποια περίοδο κάλυπτε το αίτημα των ΗΠΑ για πληροφορίες όσον αφορά τις οικονομικές συναλλαγές του Μάναφορτ στην Κύπρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν γνωστό πως είχε συναλλαγές τέτοιου είδους μέσω της Κύπρου, επεσήμανε το «ΑΡ» επικαλούμενο και δικαστικά έγγραφα από μια νομική διαμάχη του 2014 στα νησιά Κέιμαν.

Ως μέρος της έρευνάς τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επρόκειτο να ψάξουν σε εκατομμύρια δολάρια οικονομικών συναλλαγών του Μάναφορτ. Σε μία περίπτωση, το «AP» βρήκε πως μία εταιρεία που συνδέεται με τον Μάναφορτ έλαβε 1 εκατ. δολ. τον Οκτώβριο του 2009 από μια επιχείρηση «μυστήριο» μέσω κυπριακής τράπεζας. Το 1 εκατ. δολ. «έφυγαν» από τον λογαριασμό την ίδια μέρα, σε δύο δόσεις, σχεδόν 500.000 έκαστη, για λογαριασμό χωρίς προφανή δικαιούχο.

Κύπριοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι περισσότερες πληροφορίες θα προκύψουν μέσω επίσημου αιτήματος προς το κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αν και ακόμη δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: