19.3.17

Πολιτικές γέφυρες...

Αποτέλεσμα εικόνας για eurogroupαναζητά η Αθήνα στον βάλτο της αξιολόγησης...

«Τρία + 1» ανοιχτά μέτωπα, οιωνοί χρονοκαθυστερήσεων από...
τις Βρυξέλλες και όχι μόνον, κι ένα σταθερά άκαμπτο ΔΝΤ αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει νέες πολιτικές γέφυρες στο ναρκοπέδιο της αξιολόγησης – γέφυρες πάντως, που παραμένει αμφίβολο εάν και πως μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Το Eurogroup της Δευτέρας προσμετράται ήδη ως ένα ακόμη χαμένο ορόσημο μετά την, φτωχή σε αποτελέσματα, προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών με τους δανειστές, οι… ρεαλιστικά αισιόδοξοι του κυβερνητικού μπλοκ δεν βλέπουν δυνατότητες συνολικής συμφωνίας πριν από τον Μάιο, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει και φοβούνται παράταση της διαπραγμάτευσης έως την διακεκαυμένη ζώνη του καλοκαιριού.

Βασική αιτία αυτής της εικόνας είναι οι σκληρές αξιώσεις και η αμετακίνητη στάση του ΔΝΤ – μια στάση που φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει μερίδα τουλάχιστον του κυβερνητικού επιτελείου και η οποία, επί της ουσίας, εξακολουθεί να μην αποκρούεται από τον ευρωπαϊκό άξονα των θεσμών.

Ζητούν μείωση ακόμη και της εθνικής σύνταξης

Είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις τελευταίες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το Ταμείο ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη των απαιτήσεών του στο ασφαλιστικό, επιμένοντας όχι μόνον σε εφ’ άπαξ περικοπή των συντάξεων δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019 αλλά πλέον μείωση ακόμη και της εθνικής, κατώτατης σύνταξης των 384 ευρώ.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν στάθηκε δυνατό να καμφθούν ούτε στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, παρ’ ότι μόλις μία ημέρα πριν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε αισιόδοξος στη Βουλή ότι «μπορεί να κλείσουν όλα, πλην ενός», δηλαδή πλην του εργασιακού.

Το νέο, μεγάλο «αγκάθι» της ΔΕΗ

Οι μειώσεις στις συντάξεις, τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά αντίμετρα παραμένουν τα τρία γνωστά μεγάλα ανοιχτά μέτωπα. Την Παρασκευή ωστόσο προστέθηκε κι ένα ακόμη «αγκάθι», εκείνο της ΔΕΗ, με τους δανειστές να ζητούν την άμεση πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης και δη χωρίς να αποδέχονται εναλλακτικές επιλογές.

Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι η ισχύουσα συμφωνία προβλέπει την συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη στους ιδιώτες έως το τέλος του έτους και εν συνεχεία αξιολόγηση της απόδοσής τους και της ενδεχόμενης ανάγκης λήψης άλλων, πιο ριζικών μέτρων. Ωστόσο, η στάση των πιστωτών ήταν και εδώ σκληρή με κυβερνητικές πηγές να μην έχουν καταλήξει ακόμη εάν πρόκειται για «τεχνιτή πίεση προκειμένου να εξωθηθούμε σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις» στο συνολικό πακέτο, ή για μια ακόμη νέα και αιφνίδια αξίωση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στα εργασιακά το χάσμα παραμένει σε όλα τα μέτωπα (με κορυφαία την άρνηση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων), ενώ στα αντίμετρα οι διαφορές είναι «πιο διαχειρίσιμες» μεν σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αλλά η απόσταση δείχνει ακόμη μεγάλη. Από το τραπέζι πάντως φαίνεται ήδη να έχει βγει η μείωση του ΦΠΑ, ενώ το κουαρτέτο απορρίπτει κατηγορηματικά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αποδεχόμενο πολύ μικρότερες και κοινωνικά στοχευμένες ελαφρύνσεις.

Πολιτικά «ραντεβού» Τσακαλώτου - Χουλιαράκη

Ενώπιον αυτών των δεδομένων η προσπάθεια της Αθήνας στρέφεται ξανά στην πολιτική διαπραγμάτευση και αύριο, πριν από το Eurogroup, θα επιδιωχθεί μία ακόμη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανές διέξοδοι.

Στόχος είναι μια νέα «δήλωση προόδου» σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, πολύ περισσότερα ωστόσο επενδύονται στις πολιτικές επαφές που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Όπως αναγνωρίζουν ωστόσο πλέον και κυβερνητικοί παράγοντες πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να περιμένει κανείς ουσιαστική πρόοδο και λύση πριν από τα τέλη Απριλίου και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ από τις 21 έως τις 23 του μήνα. Εκεί αναμένεται να ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα της συμμετοχής ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Κι από εκεί αναμένεται να φανεί εάν Βερολίνο και Ουάσιγκτον θέλουν όντως άμεση λύση του ελληνικού ζητήματος ή επιλέγουν την πολιτική καθυστέρηση – με πιθανή «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης και τμηματικές εκταμιεύσεις δόσεων – προκειμένου να υπερβούν το ορόσημο των γερμανικών εκλογών του Σεπτέμβρη…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: