20.3.17

«Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών» ο δράστης του Ορλί...

Ο Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ, ο 39χρονος που επιτέθηκε το Σάββατο σε στρατιωτική περίπολο στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από...
πυρά των ανδρών ασφαλείας, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών την ώρα της επίθεσης, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή μετά τη νεκροψία της σορού του δράστη «έδειξαν ένα ποσοστό αλκοόλ 0,93 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και την παρουσία κάνναβης και κοκαΐνης».

Ο 39χρονος Γάλλος, τυνησιακής καταγωγής, που είχε καταδικαστεί πολλές φορές για κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών και φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη διάρκεια της φυλάκισής του, επιτέθηκε το Σάββατο σε μία στρατιωτικό, μέλος μιας περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο του Ορλί, νότια του Παρισιού. Στη διάρκεια της επίθεσης ο άνδρας δήλωσε έτοιμος να «πεθάνει» στο όνομα του Αλλάχ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο δράστης είχε συνεργόύς. «Ο γιος μου δεν ήταν ποτέ τρομοκράτης. Ποτέ δεν έκανε προσευχή και έπινε αλκοόλ. Και υπό την επίδραση του αλκοόλ και της κάνναβης, να πού φθάνει κανείς», δήλωσε ο πατέρας του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε ότι ο δράστης βρισκόταν σε «ένα είδος παραίσθησης» την ώρα της επίθεσης.

Πριν από την επίθεση ο Ζιγέντ Μπεν Μπελγκασέμ είχε ρίξει στο έδαφος ένα σακίδιο που περιείχε ένα μπιτόνι βενζίνη. Πάνω του βρέθηκαν 750 ευρώ, ένα Κοράνι, ένα πακέτο τσιγάρα, και ένας αναπτήρας και στο σπίτι του, στα παρισινά προάστια, μερικά γραμμάρια κοκαΐνης καθώς και μία ματσέτα.

Νωρίτερα το Σάββατο ο δράστης πυροβόλησε αστυνομικούς που τον σταμάτησαν για έλεγχο στα βόρεια προάστια του Παρισιού, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς στο κεφάλι. «Δεν γνωρίζουμε αν ο έλεγχος της τροχαίας ήταν το στοιχείο που τον έκανε να περάσει στην πράξη ή αν το είχε προσχεδιάσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο άνδρας μετέβη στη συνέχεια στο Βιτρί-σιρ-Σεν, στα νότια προάστια του Παρισιού, από όπου έκλεψε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια έφθασε με αυτό στο αεροδρόμιο του Ορλί. Ενδιαμέσως, κάλεσε τον πατέρα του για του πει ότι «έκανε μια βλακεία» και για να του ζητήσει να τον συγχωρέσει.

Για τον εισαγγελέα, πολλά στοιχεία δείχνουν πως ο Ζαγέντ Μπεν Μπελγκασέμ ήταν ένας επικίνδυνος άνδρας, αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το θάνατο: πρώτα απ΄όλα η επιλογή του στόχου, έπειτα οι στρατιωτικοί, οι λέξεις που «παραπέμπουν σε συνθήματα που εκφέρουν τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» και το προφίλ του δράστη «ο οποίος φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε στη διάρκεια της περιόδου κράτησής του τα έτη 2011-2012»...

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: