28.3.17

Σίγουρος για νίκη και στις βουλευτικές ο Μακρόν...

Ο κεντρώος - σοσιαλφιλελεύθερος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι αναμένει ότι το κίνημά του, «Εμπρός!» (En Marche!) θα είναι σε...
θέση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, εάν ο ίδιος εκλεγεί στην προεδρία τον Μάιο.

Ο κ. Μακρόν θεωρείται με βάση σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις ο επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών, αλλά δεν έχει πίσω του τον μηχανισμό κάποιου μεγάλου κόμματος εξουσίας. Σύμβουλοί του λένε ότι θα υπάρξουν υποψηφιότητες κάποιων γενικά άπειρων στελεχών του κινήματός του στις βουλευτικές εκλογές, αλλά το κυριότερο είναι ότι ελπίζει να προσελκύσει την υποστήριξη στελεχών άλλων κομμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μακρόν είπε ότι περιμένει οι Γάλλοι ψηφοφόροι να αποδειχθούν «συνεπείς», πριν προσθέσει ότι είναι βέβαιος ότι θα μπορέσει να συγκροτηθεί φιλική προς τον ίδιο κυβέρνηση η οποία «θα υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Σε περίπτωση που το κεντρώο «Εμπρός!» δεν καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Μακρόν, εφ' όσον είναι πρόεδρος της Γαλλίας, κινδυνεύει να βρεθεί από την αρχή της θητείας του σε κατάσταση «συγκατοίκησης» με πρωθυπουργό και υπουργούς από άλλο πολιτικό ρεύμα, κάτι που θα «ψαλίδιζε» σημαντικά τις εξουσίες του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει υπό την προσωπική του ευθύνη την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση (εφ' όσον προέρχονται από άλλη παράταξη) ελέγχουν όλες τις υπόλοιπες πλευρές του δημόσιου βίου...

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: