31.3.17

Διχασμένοι οι Γάλλοι σοσιαλιστές...

Διχασμένοι οι Γάλλοι σοσιαλιστές για την υποστήριξη Βαλς στον Μακρόν - Mediaγια την υποστήριξη Βαλς στον Μακρόν...

Η προχθεσινή απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να προσφέρει την υποστήριξή του στον Εμμανουέλ Μακρόν και όχι στον...
Μπενουά Αμόν, νικητή των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει προκαλέσει καταιγισμό αντιδράσεων.

Το επιχείρημα μιας «πιθανής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν», που χρησιμοποίησε ο Βαλς για να δικαιολογήσει την αθέτηση της δέσμευσής του να υποστηρίξει τον νικητή της προκριματικής, δεν φαίνεται να έπεισε την πλειοψηφία των Γάλλων.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Odoxa, το 61% των Γάλλων εκτιμούν ότι «κακώς» ο Μανουέλ Βαλς επέλεξε να υποστηρίξει τον Εμμανουέλ Μακρόν. Για το θέμα αυτό, οι συμπαθούντες των σοσιαλιστών είναι διχασμένοι.

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφώνου France Info κατά το διήμερο που ακολούθησε την ανακοίνωση Βαλς, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1019 ατόμων.

Σχετικά με το ερώτημα, που απασχολεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, και που είναι, κατά πόσο η υποστήριξη Βαλς είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τον Εμμανουέλ Μακρόν, η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι το 60% των Γάλλων, βλέπουν την υποστήριξη Βάλς ως «μειονέκτημα».

Το ποσοστό των προσκείμενων στους σοσιαλιστές που το βλέπουν ως μειονέκτημα είναι 53%.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, δεν άνοιξε ιδιαίτερα τις αγκάλες του για να υποδεχθεί τον Βαλς μέσα από την επιθυμία να ενσαρκώσει «το νέο σε πρόσωπα και πολιτική» και αποφεύγοντας να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνέχεια της πολιτικής Ολάντ, κατηγορία άλλωστε που του προσάπτει ο Φρανσουά Φιγιόν, αποκαλώντας τον «Εμμανουέλ Ολάντ» ή «Φρανσουά Μακρόν».

Προφανώς και η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, επιθυμεί να μπορέσει ο Μακρόν να φέρει το καινούργιο στο πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα με την Odoxa, το 72% των Γάλλων εκτιμούν ότι ο Μακρόν «δεν θα πρέπει να πάρει στην κυβέρνησή του προσωπικότητες που χρημάτισαν ήδη υπουργοί».

Μόλις ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο (23 Απριλίου) η πρωτοφανής φετινή εκλογική διαδικασία παραμένει ακόμα μυστηριώδης για τις προβλέψεις.

Το 43% των Γάλλων δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι ως προς την επιλογή ανάμεσα στους 11 υποψηφίους. Δηλώνουν επίσης, σύμφωνα με την Odoxa, ότι εκείνο που θα τους κάνει να αποφασίσουν δεν είναι η λεγόμενη «χρήσιμη ψήφος» ( για να μην περάσει η Λεπέν), «ούτε η προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά το πρόγραμμά του και οι προτάσεις του».

Αναμφισβήτητα οι εβδομάδες που απομένουν θα είναι αποφασιστικής σημασίας με την τηλεμαχία και των 11 υποψηφίων στις 4 Απριλίου και την τελευταία να είναι προγραμματισμένη για τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο στις 20 Απριλίου...



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: