22.3.17

Ο Σόιμπλε και η μαύρη αλήθεια...

Η δήλωση Σόιμπλε διέλυσε τις ψευδαισθήσεις της ΝΔ για νέα συμφωνία με τους δανειστές, όταν αναλάβει την εξουσία ο Κ.Μητσοτάκης. Ο...
Γερμανός υπουργός ήταν σαφής: «Οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από τη αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Όντως, το ίδιο έχει συμβεί με τον Σαμαρά και τον Τσίπρα. Τα αιτήματά τους για αλλαγές στα Μνημόνια απορρίφθηκαν. Αλλά ο Σόιμπλε δεν περιορίστηκε στην ως άνω δήλωση: «Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει «είμαστε εναντίον», αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους».

Προσοχή! Ο Γερμανός υπουργός δεν αναφέρεται ούτε σε πιθανή αλλαγή συνθηκών ούτε, βεβαίως, σε κάποιο «νέο μείγμα» μέτρων που ήθελε προτείνει η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ. Μιλάει για «κάποια διατύπωση», ώστε «να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων». Με άλλα λόγια ,νομοθετημένα μέτρα (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και «τα σκυλιά δεμένα»…

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν αμήχανη. «Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα, δεν θα διευκολύνουμε τον Τσίπρα» . Επί της ουσίας της δηλώσεως Σόιμπλε, τίποτε. Απλώς επανέλαβε ότι η πρότασή της θα δώσει ώθηση στην οικονομία κι έτσι θα δυνηθεί να πετύχει νέα συμφωνία με τους δανειστές (Σταϊκούρας). «Θα σεβαστούμε την συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει ο κ.Σόιμπλε στη Βουλή τι να κάνει», δήλωσε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Όμως ο Σόιμπλε δεν αξίωσε να ψηφίσει τώρα η ΝΔ τα μέτρα. Γνωρίζει τη θέση της. Αλλά κατέστησε σαφές ότι η νομοθέτηση είναι δεσμευτική για την επόμενη κυβέρνηση.

Στις 20.9.2016, υπό τον τίτλο «Η μαύρη αλήθεια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», η στήλη είχε σημειώσει τα εξής, με αφορμή την δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ ότι θα επιδιώξει «νέα συμφωνία με τους δανειστές»:

«Αλήθεια, γιατί να ενδώσουν οι δανειστές στο θεμιτό αίτημα του επίδοξου πρωθυπουργού; Επειδή είναι ομόδοξος της Μέρκελ και του Σόιμπλε; Και ο Σαμαράς στον ίδιο χώρο ανήκε , αλλά «έφαγε πόρτα». Στον αντίποδα, ο Τσίπρας είχε επιχειρήσει δυναμική σύγκρουση, πιστεύοντας ότι η στάση του θα ανάψει ιαματικές φωτιές στην Ένωση. Είχε την αυταπάτη ότι θα αναγκαστούν οι επικυρίαρχοι να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Φρούδες ελπίδες και οδυνηρή ήττα. Επομένως, ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να βαδίσει στον δρόμο των μνημονιακών επιταγών. Δρόμο δεδομένο και ακανθώδη».

Δεν μασάει φύλλα δάφνης η στήλη ούτε παριστάνει την Κασσάνδρα. Μια ματιά στην συμπεριφορά των δανειστών είναι αρκετή για λογικά συμπεράσματα και ασφαλείς προβλέψεις. Η δήλωση του κυνικού και προβλέψιμου Σόιμπλε επιβεβαίωσε τις προβλέψεις αυτές, και δη νωρίτερα του αναμενόμενου, διαλύοντας λογής ψευδαισθήσεις προεκλογικής κοπής.

Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τη χώρα...

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: