20.3.17

«Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο & τι έχει αλλάξει;»...

ΠρόσφυγεςΤους 62.000 ανθρώπους φτάνουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα εκ των οποίων οι 48.000 βρίσκονται στην...
ηπειρωτική Ελλάδα και οι 14.400 στα νησιά. Δραματική είναι η κατάσταση και για τα παιδιά, καθώς 2100 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, πάνω από 1000 ζουν «εκτός επίσημων δομών» και περιμένουν σε λίστα αναμονής για ένα ασφαλές καταφύγιο ενώ 16 παιδιά κρατούνται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας από την αστυνομία. Και μπορεί από τον Οκτώβριο του 2016 οι θέσεις φιλοξενίας στα νησιά να έχουν αυξηθεί από 7.450 σε 9.014 ωστόσο δεν επαρκούν και η διαβίωση σε αυτά παραμένει απαράδεκτη. Κι ας μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα οι πιο ευπαθείς άνθρωποι ή όσοι έχουν επιλεγεί για οικογενειακή επανένωση.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση «Εγκλωβισμένοι επί ένα χρόνο & Τι έχει αλλάξει;» που συνυπογράφουν οι οργανώσεις ActionAid, Care, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children και Solidarity Now στην οποία περιγράφεται η τραγική κατάσταση των εκτοπισθέντων πληθυσμών στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. «Τόσο η ίδια η συμφωνία όσο και η εφαρμογή της φέρνουν τους ανθρώπους στην απόγνωση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παιδιών, γυναικών και ανδρών παραβιάζονται αντί να προστατεύονται εδώ και ένα χρόνο, ενώ η πρόοδος που βλέπουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μικρή» δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς.

Σύμφωνα με την έκθεση μπορεί οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να παραμένουν ίδιες, αλλά η ζωή των προσφύγων έχει χειροτερέψει καθώς έχουν υπάρξει αρκετοί θάνατοι, καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση παιδιών στους χώρους υποδοχής, ενώ μετανάστες και πρόσφυγες έχουν δεχθεί επιθέσεις από ομάδες Ελλήνων ακροδεξιών. Και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας δε συμβαίνει το ίδιο με τους ανήλικους 15-18 ετών αλλά και τα παιδιά που ζουν προσωρινά στα νησιά.

«Οι ανεπαρκείς μεταναστευτικές πολιτικές της Ευρώπης, με το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και η επαναπροώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στην Τουρκία, άφησαν χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Το Κοινό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, γεγονός που ενδέχεται να αφαιρέσει μελλοντικά τη δυνατότητα μεταφοράς των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επιπλέον ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη για ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, τόσους μήνες μετά δεν έχει δημοσιευτεί το επίσημο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη μετάβαση από τους καταυλισμούς σε πιο κατάλληλες δομές μακροπρόθεσμης στέγασης, παρότι πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι όλες σχεδόν οι δομές θα έχουν κλείσει έως τα τέλη του 2017» παρατηρούν οι οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή που είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα καθώς παραμένει επιτακτική η ανάγκη για κατάλληλους χώρους στέγασης, πρόσβαση σε υπηρεσίες και για πολιτικές ένταξης οι οργανώσεις επαναλαμβάνουν τις συστάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση όπως τις είχαν διατυπώσει ένα χρόνο πριν και ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν την μετακίνηση των ανθρώπων από τους καταυλισμούς σε ασφαλείς χώρους στέγασης σε αστικό περιβάλλον κάτι που αποτελεί κοινό τόπο όλων των οργανώσεων που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: