19.3.17

Νέα εκλογική τακτική...

Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στόχο την αυτοδυναμία, παρότι στρατηγικά τόσο ο ίδιος ο Μητσοτάκης όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη αρνούνται να το θέσουν δημοσίως, προκειμένου να...
μην συμβάλουν σε κινήσεις αποσυσπείρωσης. Γι’ αυτό κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου αφενός να επανακάμψουν σε δύσκολες εκλογικά περιφέρειες για τη Ν.Δ. από το 2009 και μετά και αφετέρου να διευρύνουν το εκλογικό κοινό τους.

Στόχος λοιπόν είναι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Κρήτη, η Β’ Αθηνών και η Β’ Πειραιά, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πολύ χαμηλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα η πολιτική επικοινωνία στοχεύει κατευθείαν σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο, λένε όσοι γνωρίζουν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες την Κρήτη δεύτερη φορά μετά τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Το στοίχημα δεν είναι μόνο προσωπικό, αφού η Κρήτη είναι η πατρίδα των Μητσοτάκηδων, αλλά και εκλογικό, αφού αυτή τη φορά ο Κυριάκος απευθύνθηκε απευθείας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική «αποδέσμευσης» των ψηφοφόρων:
«Στις προηγούμενες εκλογές – το ξέρω – αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε βέβαια τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τον κ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω τον λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε “να ελευθερώσουμε το μέλλον”. Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλω να το κερδίσουμε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Προφανώς οι νέες προσθήκες στη στρατηγική της Ν.Δ. έχουν να κάνουν και με τη «σκοτεινή πλευρά» των δημοσκοπήσεων, στην οποία ουδείς από την αντιπολίτευση αναφέρεται.
Μπορεί όλοι να έχουν μια γραμμή χαμηλών τόνων ως προς τη μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου ή τη σταθερότητα στην πρώτη θέση, ωστόσο δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν τη μείωση κατά μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ ή μια σειρά ποιοτικούς δείκτες που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν έντονη συσπείρωση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ρεύμα ενθουσιασμού υπέρ της Ν.Δ. και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ρευστό τοπίο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: