24.3.17

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Γιάνης Βαρουφάκης...

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του το DiEM25, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης  ανακοινώνει σήμερα σε...
συνέντευξη Τύπου ότι αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές, καθώς επίσης και μία πανευρωπαϊκή ατζέντα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Το κίνημα καλεί πολιτικά κόμματα και κοινωνίες των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης προτάσσοντας δύο λύσεις: τη «Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία» και τον τρόπο να γίνει αυτή πραγματικότητα. 

Η παραπάνω πρόταση θα παρουσιαστεί επίσημα απόψε στο Τέατρο Ιτάλια στη Ρώμη με σκοπό να απαντηθούν τα εξής δύο ερωτήματα:


  • «Τι πρέπει να γίνει;» Η απάντησή μας δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα υπό την μορφή της Λευκής Βίβλου του DiEM25 με τίτλο «Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία» (EUROPEAN NEW DEAL). Το βράδυ του Σαββάτου την παρουσιάζουμε επίσημα στο Τέατρο Ιτάλια εδώ στην Ρώμη. Είναι το αντίδοτο που προτείνει το DiEM25 στο δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative - Δεν Υπάρχει Εναλλακτική) το οποίο παραλύει και καταστρέφει την Ευρώπη.
  • «Πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα;» Πως προτείνει το DiEM25 να θέσει την «Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία» στην κρίση κάθε Ευρωπαίου πολίτη, από την Πορτογαλία μέχρι την Λετονία και από την Ιρλανδία μέχρι την Ελλάδα και, κατόπιν, να την επιβάλει σ΄ένα κατεστημένο που τελεί υπό μόνιμη άρνηση της πραγματικότητας και του ανθρωπισμού;
Στην ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρεται περιληπτικά πως η συμφωνία αφορά «όχι μόνο για την Ευρωζώνη και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ αλλά ακόμα και για χώρες εκτός ΕΕ. Καταδεικνύει πως, από τεχνικής πλευράς, μπορεί να σταθεροποιηθεί και να ξεπεραστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα προτού, μεσοπρόθεσμα, δημιουργηθούν οι νέοι θεσμοί που προτείνει με στόχο: 


  • Να μετατρέπεται αυτόματα οι λιμνάζων πλούτος σε καινοτόμες, βιώσιμες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ιδίως στις περιφέρειες όπου υστερούν.
  • Να παρέχονται Βασικά Αγαθά στους πολίτες κάθε ευρωπαϊκής περιφέρειας που τους προστατεύουν από την αναγκαστική υπο-απασχόληση και την αναγκαστική μετανάστευση παρέχοντάς τους τα απαραίτητα ώστε να παραμείνουν ενεργοί πολίτες στις πατρίδες τους (τοπικές και εθνικές).
  • Να ανακατανέμονται οι αποδόσεις του κεφαλαίου και του πλούτου.
  • Να εκδημοκρατιστεί και εξορθολογιστεί ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής.

Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας ότι «τo DiEM25 δεν θέλει εξουσία. To DiEM25 θέλει να δώσει στους πολίτες της Ευρώπης την δύναμη να επανακτήσουν τον έλεγχο των δήμων τους, της πατρίδας τους, της αξιοπρέπειας, της ελπίδας, και του μέλλοντός τους. Όμως για να επανακτήσουμε όλα αυτά που απωλέσαμε πρέπει πρώτα να θέσουμε ένα κοινό σκοπό για όλους τους προοδευτικούς ευρωπαίους.

»Αυτό όμως προϋποθέτει ένα αντίδοτο στο δόγμα ότι, δήθεν, «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική» – στο δόγμα της ΤΙΝΑ. Προϋποθέτει το όραμα μίας ρεαλιστικής και ταυτόχρονα ριζοσπαστικής ΝΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, αποτελούμενης από επί μέρους πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί. Προϋποθέτει την φιλοδοξία να κατεβάσουμε αυτή την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ στις κάλπες κάθε γωνιάς της Ευρώπης».

* Ολόκληρη η PDF iconανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε .pdf


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: