20.3.17

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν...

Κοντονής: Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη διασαλευθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας...για να μη διασαλευθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζει ο Σταύρος Κοντονής...

Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης ήταν στο...
κέντρο της σημερινής επίσκεψης του Αυστριακού υπουργού Δικαιοσύνης Δρ. Βόλφγκανγκ Μπραντστέτερ με τον Έλληνα ομόλογο του Σταύρο Κοντονή, ενώ παράλληλα ο τελευταίος, παρεμπιπτόντως, επεκτάθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τις μεταναστευτικές ροές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και αλληλοενημερώθηκαν επί του νομοθετικού έργου των δύο χωρών στον τομέα της Δικαιοσύνης και των φυλακών, ενώ Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική νομοθεσία στον τομέα των κρατουμένων με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στην τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι «θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει κανέναν κίνδυνος διασάλευσης αυτής της συμφωνίας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του δήλωσε:

«Είχα μια εποικοδομητική, από όλες τις απόψεις, συνάντηση με τον αγαπητό συνάδελφο, τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστρίας.

Συζητήσαμε για θέματα που άπτονται της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων στον τομέα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, η βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές καθώς και οι εναλλακτικές μορφές κράτησης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε, όπως ήταν φυσικό, και σε θέματα παρεμπίπτοντα, όπως το μεταναστευτικό. Υπήρξε ταύτιση απόψεων, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, και συμφωνήσαμε να συνεχιστεί αυτή η τεχνική συνδρομή, η οποία ήταν άκρως εποικοδομητική και αποτελεσματική.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας, τους εντεταλμένους εμπειρογνώμονες και βεβαίως τους Αυστριακούς δικαστές και την αυστριακή νομική κοινότητα για τη βοήθεια που μας προσέφεραν έως τώρα.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Μπραντστέτερ ότι το αυστριακό υπουργείο ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του νομοσχεδίου που έχουμε ήδη επεξεργαστεί και ολοκληρώσει, για τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές».
Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντιευρωπαϊκή ρητορική της Τουρκίας και κατά πόσον αυτή επηρεάζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο κ. Κοντονής ανέφερε:
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αυτή τη στιγμή ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι μια συμφωνία η οποία έχει αποδώσει, διότι υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών και παρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουν όλοι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Επομένως θα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει κανέναν κίνδυνος διασάλευσης αυτής της συμφωνίας, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δε θέλω να φανταστώ την περίπτωση αυτή η συμφωνία να κλονιστεί.
Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Τουρκία και παρά μια πρόσφατη αντιευρωπαϊκή ρητορική, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή δε θα πληγεί και θα παραμείνει ισχυρή. Αυτό είναι και προς όφελος της Τουρκίας, φαντάζομαι το καταλαβαίνει και η ίδια».

Αυστριακός υπουργός Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο κ. Μπραντστέτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την συνάντηση δήλωσε τα εξής:
«Θέλω να επιβεβαιώσω όσα είπε ο συνάδελφός μου. Πράγματι το παράδειγμα της Ελλάδας στη νομοθεσία για τους κρατουμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Έχουμε τη δυνατότητα ο ένας να μάθει από τον άλλον.
Εργαζόμαστε στο πλαίσιο μιας παρόμοιας νομοθεσίας, αλλά δεν την έχουμε ολοκληρώσει, όπως οι Έλληνες συνάδελφοι.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή συνεργασία έλαβε χώρα και εξελίχθηκε με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι μια απόδειξη ότι η συνεργασία μεταξύ δύο κρατών μπορεί να βοηθήσει τα κράτη αυτά να προχωρήσουν μαζί και να κάνουν βήματα μπροστά. Και νομίζω βοηθούμε και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: